Inspektorica vršila inspekciju iz lože? Trut tvrdi da je inspekcija bila u HNK na premijeri Carmen, na dan kad ista nije ni održana

Ilustracija, Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U Hrvatskom narodnom kazalištu problem nepoštivanja epidemioloških mjera glavna je tema u kulturnim krugovima, posebno nakon smrti člana zbora HNK-a Ante Topića, koji je preminuo od posljedica koronavirusa.

Zaposlenici HNK žalili su se na nepoštivanje preporuka i prije tragičnog događaja, zbog čega je na teren izašla inspekcija zagrebačke Civiline zaštite.

Međutim, prema riječima Davora Truta, zamjenika šefa Nacionalnog stožera Davora Božinovića, “nije bilo spoznaja jesu li se u našoj najvećoj kulturnoj ustanovi pridržavali propisanog”.

Tako je prije tri dana gostujući na N1 televiziji izjavio kako je inspekcija bila 21.studenog, na dan premijere opere Carmen i da tada “nije utvrđeno kršenje epidemioloških mjera”.

To je teatar.hr saznao iz odgovora HNK-a iz kojeg su potvrdili da je inspekcija obavljena u još dva navrata, 25. studenog i 2. prosinca, također s istim rezultatom.

No, u odgovoru HNK-a potoji i jedna nelogičnost.

Naime, premijera opere nije se održala se 21. studenog, već 23. studenog, a kako ju je slikom zabilježila i HRT na snimci se vidi da se preporuka nisu držali ni na sceni ni u orkestru. “Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima” glasi prva preporuka kad je riječ o fizičkoj udaljenosti koja je, vidljivo je na snimci, ostala samo na papiru.

No, iz odgovora HNK-a ionako se ne može zaključiti je li inspekcija nešto i zabilježila. Naime, u svom odgovoru kažu da nije bilo kršenja mjera, što tehnički gledano nije isto kao i kršenje preporuka.

Posebno je ipak zanimljivo otkriće da se inspektorica našla na službenom popisu protokolarnih besplatnih ulaznica za premijeru Carmen. Njoj su dodijeljene tri karte za ložu, a pitanje je li inspektorica vršila inspekciju iz lože ili je dobila kao poklon ostalo je – neodgovoreno.


Komentari