Inspekcija u Zagrebu zaplijenila vozilo Ubera

businessofapps.com

Zaplijenjeni automobil vozaču će vratiti nakon okončanja sudskog postupka.

Inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zaplijenili su u četvrtak 25. svibnja vozilo Ubera na području Jaruna. Ovo je prva takva zaplijena u Hrvatskoj.

Naime, inspektori su putem aplikacije naručili Uberovo vozilo. Kad je vozač stigao po njih, rekli su mu tko su i neka ih vozi na Robne terminale jer mu je vozilo upravo zaplijenjeno, piše Jutarnji list.

Također, vozač je kažnjen zbog kršenja Zakona o cestovom prometu, odnosno zbog prijevoza putnika u međunarodnom cestovnom prometu. Zaplijenjeni automobil vratit će mu nakon okončanja sudskog postupka.

Iz Uberove tvrtke su poručili da stoje iza svih svojih partnera-vozača i pružaju im svu potrebnu podršku.

Inspektori Ministarstva dosad su uglavnom skidali registarske pločice vozilima Ubera, ali ovakvog slučaja zaplijene automobila još nije bilo. Naime, inspektori su dosad Uberovim partner-vozačima izricali prekršajne kazne i isključivali privremeno vozila iz prometa te im skidali registracije. U Ministarstvu prometa kažu da Uberovi vozači-partneri ne posjeduju licenciju.

Tijekom prve godine poslovanja u Hrvatskoj, Uber je radio bez ometanja, ali sve je počelo kad su se predstavnici ostalih taksi kompanija pobunili.

“Poznato je da ostali taksisti žele zabranu Ubera i vrše strahoviti pritisak na Ministarstvo preko svojih komora. Ovom zaplijenom im Ministarstvo želi pokazati kao da rade svoj posao, no istina je takva da Ministarstvo ne zna što da radi s Uberom“, kazao je jedan Uberov vozač te dodao da ni sami inspektori nisu sigurni što bi trebali činiti pa pišu različite kazne, za koje nema pravila.

U Ministarstvu radi se na prijedlogu modernije regulative. Prema novom zakonu, Uberu će se poslovanje ili dozvoliti ili će ga se potpuno zabraniti u Hrvatskoj.


Komentari