INOVACIJA U POGONU: Obavljena su prva testiranja na novom terminalu Zračne luke Zagreb (FOTO)

Foto: Josip Škof

Iz Zračne luke su se pohvalili fotografijama prvih testova.

U novo izgrađenom treminalu Zračne luke Zagreb, koji nosi ime po Franji Tuđmanu, trenutno su u tijeku prva testiranja prometnih procesa.  Ona će trajati sve do otvorenja koje je predviđeno za ožujak 2017. godine.

Foto: Josip Škof
Foto: Josip Škof

Ova, prva testiranja obavljaju se od 20 do 22. prosinca 2016. godine, a obuhvaćaju parkiranja zrakoplova tipa Airbus 320 na novu stajanku i pristajanje na aviomostove kojima će se ubuduće putnici ukrcavati i iskrcavati u/iz zrakoplova. Sve to nadgleda tim ORAT(Operational Readiness & Airport Transfer) koji je sastavljen od stručnjaka iz grupacije ADP, TAV i MZLZ.

“Svrha ovih testiranja je ispitivanje upravljanja operacijama zrakoplova u kontaktu s novim terminalom i usklađivanje sa reguliranim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti, dogovorenim između nacionalnog prijevoznika, Croatia Airlinesa i Međunarodne zračne luke Zagreb”,  kazala je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica MZLZ.

Foto: Josip Škof
Foto: Josip Škof

U testiranjima će svakodnevno sudjelovati više od 50 profesionalaca i to članovi posada zrakoplova i zemaljsko osoblje Croatia Airlinesa, MZLZ Upravitelj za sigurnost, aerodromsku zaštitu i koordinaciju operativnih procesa te MZLZ Zemaljske usluge za prihvat i otpremu zrakoplova. Testiranja su simulacije stvarnih operativnih uvjeta u dnevnim i noćnim satima.


“Ovaj proces zajedničkog ispitivanja između MZLZ-a i svih dionika uključenih u operativne procese nastavit će se ravnomjernim ritmom sve do otvaranja Novog putničkog terminala kako bi se zajamčila optimalna priprema svih zaposlenika koji sudjeluju u operativnim procesima”, rekla je Capković Martinek.

Foto: Josip Škof
Foto: Josip Škof

Croatia Airlines se ovim testovima pohvalila na svojoj Facebook stranici gdje su napisali: “Prva testiranja sa pristajanjem zrakoplova Croatia Airlinesa na aviomost novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman” i priložili fotografije.

Foto: Josip Škof
Foto: Josip Škof

Podsjećamo, terminal je vrijedan 331 milijun eura, a na njemu je radilo 800 radnika. On se proteže na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, od čega će se prve dvije koristiti za dolaske, a druge dvije za odlaske. Postavljeno je 30 šaltera za check-in, piše Index.

Komentari

loading...