Inicijativa ‘Narod odlučuje’: ‘Dva su grada za vrijeme prikupljanja potpisa opstruirana’

Igor Kralj/PIXSELL

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u ponedjeljak je održala konferenciju za medije na kojoj su govorili o gradovima u kojima su za vrijeme prikupljanja potpisa, kako tvrde, opstruirani.

Broj prikupljenih potpisa još nije poznat, a i u ponedjeljak ujutro kazali su da”još nemaju točnu brojku prikupljenih potpisa”, javlja Dnevnik.hr.

Zvonimir Troskot iz Inicijative “Narod odlučuje” na konferenciji za medije dotaknuo se situacije u Rijeci i Samoboru. Kazao je da su u ta dva grada opstruirani i da se građani Rijeke i Samobora nisu mogli izjasniti, odnosno prakticirati svoje demokratsko pravo.

Dodao je i da je za vrijeme prikupljanja potpisa bilo sitnih provokacija prema njihovim volonterima.

“Primjerice dođu na štand i kažu da imaju 10 OIB-a i pitaju mogu li potpisati za sve, međutim naši volonteri su educirani i nisu nasjeli na provokacije”, kazao je, piše Dnevnik.hr.

Osvrnuo se i na odnos HDZ-a i SDP-a prema inicijativi.

“Već se najavljuju postroženja pravila o referendumu. Imate apsurdnu situaciju da u samo 14 dana moramo prikupiti 370 tisuća potpisa, to nije slučaju u Švicarskoj, Mađaskoj, sloveniji… tako da njihove najave su dodatna postroženja ili da će uvesti neko dopisno glasovanje”, rekao je Troskot.

U nedjelju u ponoć istekao je rok za prikupljanje potpisa za dva različita referenduma. Podsjetimo, inicijativa “Narod odlučuje” prikupljala je potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, kojim žele smanjiti broj saborskih mjesta i broj zastupnika nacionalnih manjina te ojačati sustav preferencijalnog glasovanja.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” želi deratifikaciju Istanbulske konvencije. Prikupi li neka od inicijativa dovoljan broj potpisa predat će ih Hrvatskom Saboru. Nadležni odbor tada će utvrditi jesu li potpisi ispravni i o tome obavjestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum. Jedino što saborskim zastupnicima preostaje je većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.

Komentari