Inicijativa građana protiv vojnog roka: ‘Mladi ne trebaju vojsku, nego radna mjesta’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U petak, 10. veljače, ispred Ministarstva obrane na Krešimirovom trgu okupili su se pripadnici Inicijative građana protivni ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka te upriličili konferenciju za novinare pod nazivom  “Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!”.

Potaknuta nedavnim najavama Ministarstva obrane Republike Hrvatske o uvođenju vojnog roka, čije je razmatranje potvrdio i premijer Plenković,  inicijativa građana odlučno se suprotstavila trošenju novca iz proračuna na militarizaciju zemlje. Umjesto ponovnog uvođenja vojnog roka, smatraju kako je vrijeme da se hrvatsko društvo okrene budućnosti i napokon uloži državni novac u obrazovanje i javne usluge jer ti ključni sektori za bolju budućnost hrvatskih građana trenutno primaju nezadovoljavajuću financijsku potporu od Države.

Inicijativa je pozvala sve zainteresirane građane koji im se žele pridružiti da im se obrate na mail [email protected], a peticiju je moguće potpisati na linku.

Priopćenje za javnost Inicijative građana prenosimo u cijelosti:

 

Pokrenuta građanska inicijativa protiv aktiviranja obaveznog vojnog roka

Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!

Građanska inicijativa Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje! koju su pokrenule organizacije civilnog društva i pojedinci/ke, poziva učenike i učenice, roditelje, djedove i bake, branitelje, organizacije civilnog društva, poslovni sektor, vjerske zajednice i političke stranke da se usprotive aktiviranju obaveznog vojnog roka. Inicijativa potiče sve zainteresirane građane i udruge u Hrvatskoj da joj se priključe kako bi zajedno uvjerili Vladu Republike Hrvatske da odustane od ideje uvođenja obveze služenja vojnog roka za mlade muškarce, nakon završetka srednje škole.

Okupljene organizacije i osobe smatraju da u Hrvatskoj ima puno važnijih gorućih problema od uvođenja vojnog roka, kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Unatoč tome što dio javnosti kao dobrobit ponovnog uvođenja vojnog roka navodi njegovu odgojnu funkciju, ova Inicijativa posebno želi istaknuti kako su i odgoj i obrazovanje primarno odgovornost obitelji te javnog i dostupnog obrazovanja.

Zbog toga je danas pokrenuta peticija kojom su građani i građanke pozivani da svojim potpisom zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske odustane od ideje aktiviranja obaveznog vojnog roka.
Mladi ljudi ne trebaju vojni rok već radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati kvalitetu svojih života. Podsjećamo kako je se procjenjuje da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija, hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna.

Također, prije nego što je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54% mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku.”

>>> KAD U VOJSKU POĐEŠ: Za muškarce će vojni rok biti obavezan, a za žene ‘izborni predmet’
>>> VRAĆA SE VOJNI ROK? Obuhvaćao bi i žene, a stajao bi 500 milijuna kuna
>>> HRVATSKA MORA UVESTI OBAVEZNI VOJNI ROK! Pavle Kalinić: ‘Samo jedna nepodopština i Hrvatska je uništena!’
>>> NE ŽELE U VOJSKU! U subotu ispred MORH-a prosvjeduje se protiv obaveznog vojnog roka


Komentari