Incident ispred hotela Porin: Majka s djetetom blokirala ministrov automobil

FOTO: Dnevnik.hr

Skupina izbjeglica objašnjavala je Božinoviću da nisu zadovoljni smještajem i uzvikivala da Hrvatska nije spremna za njihov prihvat te da treba otvoriti granice.

Azilante u zagrebačkom prihvatilištu Porin posjetili su u ponedjeljak, uoči Svjetskog dana izbjeglica, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i zastupnica u Europskom parmalentu Dubravka Šuica.

Njihov posjet zasjenio je incident prilikom odlaska iz hotela Porin. Naime, dok su dužnosnici odlazili iz prihvatilišta, skupina izbjeglica objašnjavala je Božinoviću da nisu zadovoljni smještajem i uzvikivala da Hrvatska nije spremna za njihov prihvat te da treba otvoriti granice.

Otvaranje granica zahtjevala je i tražiteljica azila u burki koja je s djetetom nakratko zapriječila prolaz ministrova automobila ne dopuštajući im da odu, ali vozač ih je ubrzo zaobišao i odvezao ministra unutarnjih poslova i HDZ-ovu zastupnicu u Europskom parlamentu, javlja Dnevnik.hr, koji je objavio i videozapis cijelog događaja.

Žele pomoći izbjeglicama da nađu sigurnost i zaštitu

Dubravka Šuica i ministar Božinović hotel Porin su obišli zajedno s voditeljem Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtkom Barunom koji je ove godine, na prijedlog hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu (EP) dobio nagradu “Europski građanin” koju EP dodjeljuje za iznimna postignuća u radu i predanost promociji europske suradnje.

„Došli smo s dva temeljna razloga. Prije svega da se zahvalimo svim ljudima ovdje, svim volonterima na svemu što čine da bi se onima koji su potrebiti, koji su u velikim životnim dramama i iskušenjima posvetili i omogućili im život dostojan čovjeka. Konkretan motiv je nagrada Europskog građanina koju je Europski parlament na prijedlog zastupnice Šuice i njenih kolega dodijelio pateru Barunu“, kazao je Božinović nakon obilaska izbjeglica u Porinu.

„Istovremeno smo vidjeli i ovaj objekt. Dosta je tu problema, međutim, dosta je i truda koji se ulaže sa strane svih i kao resorni ministar ja ću sigurno u svom mandatu dati sve od sebe da se poboljšaju uvjeti za jednu od, kako vidimo, trajnijih zadaća s kojima će se MUP baviti“, rekao je Božinović.

Šuica je dodala da je nagrada koju je Europski parlament dodijelio Baronu “bio zgodan povod“ za obilazak prihvatilišta kako bi se vidjelo „kakvo je stvarno stanje“.

„Želim se zahvaliti Isusovačkoj službi za izbjeglice koja zaista pomno radi, ali i svima ostalima koje smo danas ovdje imali prilike upoznati, volonterskim udrugama, posebno Hrvatskom Crvenom križu, i naravno očekujem od MUP-a i našeg novog ministra da stvarno o ovom pitanju još više povede računa“, kazala je Šuica.

Baron se zahvalio Šuici „na nomaciju koja je dovela do nagrade“ te kazao da je pitanje izbjeglica ponovno došlo u fokus javnosti kao tema na kojoj „možemo napredovati“.

„I mi ovdje djelujemo svakodnevno u prihvatilištu, djelujemo u prihvatnom centru za strance Ježevo, pomažemo u integraciji osoba koje su dobile neki oblik međunarodne zaštite. Još u svemu tome ima prostora za napredak“, kazao je Baron.

Dodao je i da je „konačno pitanje“ u vezi izbjeglica kako im pomoći da nađu sigurnost i zaštitu koju su tražili i pritom doprinose našem društvu.

Komentari

Komentari

loading...