‘Inače bih voljela vidjeti toliko mladih ispred HNK, ali trenutno nije vrijeme za okupljanje’ Intendantica poziva na strpljenje

Photo: PIXSELL

Korona kriza zahvatila je gotovo sve sektore, pa tako i umjetnike koji su nekoliko mjeseci prošle godine proveli bez ijedne predstave, koncerta i slično. Navedeno je u emisiji Novi dan N1 televizije komentirala intendantica HNK Dubravka Vrgoč, dotaknuvši se i okupljanja mladih ispred kazališta.

Vrgoč tvrdi kako je usprkos zatvaranju sretna što su zadržali primanja i neka programska sredstva.

“12. ožujka će biti godina dana da smo zatvorili kazalište. Od Stare Grčke kazalište se nikad nije zatvorilo, ni zbog ratova ni zbog pandemija, ali prošle godine u ožujku su se sva svjetska kazališta zatvorila. Nakon toga su se rijetka i otvorila, cijela umjetnost, film, glazba, muzeji, najfragilniji su u ovoj koroni. Umjetnost pomaže ljudima u teškim vremenima. Za vrijeme lockdowna smo pjevali po kvartovima, izvodili smo predstave u kazalištu kao i sad pod epidemiološkim mjerama s manjim brojem gledatelja. Teško je jer se ne zna ni kako ni što će biti za tjedan dana. Pomiču se dani otvaranja. Još smo u sretnoj situaciji, što se tiče primanja i infrastrukture ništa nam se nije dogodilo. Zadržali smo primanja i neke programske novce, ali situacija je zabrinjavajuća”, objašnjava Vrgoč i dodaje da zbor još uvijek ne nastupa, te se ne izvode ni baletne predstave.

Dotaknula se i skorašnjeg programa, kazavši da u svibnju planiraju Ljetne večeri HNK, gdje će na pozornici ispred kazališta besplatno izvoditi program.

“Imali smo akciju. U siječnju smo imali predstavu, u mjesec dana smo skupili sredstava za obnovu Pučkog učilišta. Mislili smo da treba nastaviti s tom akcijom i pokrenuli smo projekt sa Sanjinom Španovićem “Kazalište sa srcem”. To postoj na zapadu, da idete u kazalište sa zvijezdom. 25. ožujka će gledatelji povesti poznatu osobu u kazalište nakon licitiranja. Pozivamo gledatelje da doniraju na stranici HNK za pomoć Plućnoj bolnici u Petrinji. Namjera nam je skupiti za bronhoskop, možda i EKG. Oni rade u nemogućom uvjetima”, kaže Vrgoč, a komentirala je i okupljanja ispred kazališta.

 “Imala sam dvostruke osjećaje. S jedne strane mi je bilo drago da se mladi okupljaju ispred kazališta, i to različite skupine, bila sam na neki način i ponosna. No nakon nekog vremena količina ljudi, posebno u ovim situacijama, me zabrinuo. Nije bila lijepa ni ogromna količina smeća koje se ostavljalo. U nekom normalnom vremenu voljela bih vidjeti toliko mladih ispred HNK, ali trenutno nije vrijeme za okupljanje. Treba samo malo strpljenja i situacija će biti bolja”, zaključuje intendantica.


Komentari