Imunolog otkriva treba li zbog omikrona uvesti nove mjere: ‘Nema mjesta za paniku, ali….’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Nova varijanta koronavirusa omikron, digla je Europu na noge, a kakve su mu karakteristike, za HRT je komentirao  dr. Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta.

“Šiljak je ništa drugo nego šiljati ili S protein koji virusnoj čestici koristi da se preko nje veže na neki protein na našoj stanici, receptor, i onda slijedi ulazak u stanicu. Virusi izvan stanice ne mogu ništa lošega napraviti i da bi mogli se dijeliti oni moraju ući u stanicu. Taj šiljak, vidjelo se iz prethodnih mutanti, podložan je tzv. točkastim mutacijama.

To se događalo i kod prethodnih varijanti virusa, manje u samom početku pandemije, ali pokazalo se da je početni optimizam bio preuranjen jer i ove druge varijante su imale mutacije na šiljak proteinu, a te mutacije mogu biti štetne iz dva razloga: to može narušiti sposobnost virusa da se veže za stanicu što bi bilo u ovom slučaju dobro za nas, ali to može narušiti i vezanje antitijela tako što smo preboljeli bolest ili smo primili cjepivo. Mi cijepljenjem imuniziramo domaćina – nas – na taj S protein. Ako je mutacijom došlo do molekularnih promjena na tom proteinu, onda to može narušiti i vezanje antitijela i time umanjiti značaj cijepljenja”, objasnio je Jonjić.

Poručuje i da je dodatni problem to što se protein veže za svoj receptor na stanici te ga taj dio gena koji ga kodira ima 10-ak točkastih mutacija. Još uvijek nije poznato što to znači za vezanje antitijela, kaže imunulog, a više će biti poznato kroz nekoliko tjedana.

Dr. Jonjić ističe kako nema mjesta za paniku, ali ni za lažni optimizam te da moramo biti oprezni.

“Sjećate se početka pandemije i uglednih znanstvenika, govorili su to je vjerojatno gripica, obolijevali su mlađi ljudi. Mi ne znamo što je sad u Africi, jesu li to mladi, koliko je među njima cijepljenih. Rekao bih da je prerano zaključivati da je on manje virulentan, bilo bi to divno, međutim mi to ne znamo i pričekajmo što će se dogoditi tijekom idućih tjedana i onda ćemo biti pametniji”, ustvrdio je imunolog i dodao da nema dokaza da je virulentniji, no da se ne možemo pouzdati u sporadične izvještaje. Kaže i da ovo nije tipični sezonski virus.

Upitan trebamo li uvesti nove mjere ili ići u zatvaranje, Jonjić kaže da smo dosad naučili da pridržavanje mjera itekako pomaže te da se maske trebaju pravilno koristiti.

“Ne moramo čekati novi virus, delta je vrlo opasan virus, naše bolnice su prenapučene, ljudi umiru. Ako su mjere na snazi, onda se maska mora nositi. Trebaju li strože mjere, ja to ne znam. Ja sam inače malo konzervativniji u tom smislu i skloniji sam strožim mjerama jer se pokazalo da na našim prostorima mjere koje nisu stroge ne vrijede, zato sam i za COVID putovnice”, izjavio je imunolog i naglasio da mjere moraju biti poštivane i za vrijeme praznika jer okupljanja mogu dovesti do još većeg pogoršanja situacije.


Komentari