Impresivne fotografije: Objavljeni pobjednici natječaja ‘Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika’

FOTO: Luka Šangulin

Ova je izložba poseban dar diplomatske zajednice Republici Hrvatskoj.

U Muzeju Mimara proglašeni su pobjednici natjecanja Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika kojeg su s ciljem proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom organizirali Nj. E. dr. Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Nj. E. g. Philippe Benoit, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj.

Ovom jedinstvenom događanju prisustvovao je zbor inozemnih veleposlanika u Republici Hrvatskoj te njihovi brojni gosti među kojima su bili i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, gradonačelnik Milan Bandić, pjevač Marko Tolja… Svi oni okupili su se kako bi saznali kojih je 45 fotografija ušlo u uži izbor te koje su veleposlanice i veleposlanici autori najboljih.

FOTO: Luka Šangulin
FOTO: Luka Šangulin

Od 150 pristiglih fotografija na temu Hrvatske, nezavisan žiri ocijenio je da je pobjednik natjecanja veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Maciej Szymański koji je za svoju sliku Krov(ovi) iznad tvoje glave – Rovinj dobio najviše bodova. Nagradu mu je uručila specijalna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Nj. E. Kolinde Grabar Kitarović, gđa. Renata Margaretić Urlić.

FOTO: Luka Šangulin
FOTO: Luka Šangulin

Drugo mjesto proglasio je član žirija Damir Hoyka, a ono je pripalo Nj. E. g. Philippeu Benoitu, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj i fotografiji Na mirnim vodama ninske lagune, dok je trećeplasiranom Nj. E. g. Eduardu Azaru, veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj za njegovu fotografiju Stare dubrovačke luke nagradu uručio član žirija Davor Rostohar.

FOTO: Luka Šangulin
FOTO: Luka Šangulin

Posebna nagrada nagrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova pripala je veleposlanici Republike Bugarske Nj. E. dr. Tanyi Dimitrovoj za njezinu fotografiju Tajna carske slave u Puli, a uručio ju je ministar Davor Ivo Stier. Ministarstvo kulture nagradilo je veleposlanika Finske Nj. E. g. Timu Rajankagasa i njegovu fotografiju Jesen koja blijedi na Sljemenu, a za svoj rad
Proslava blagdana naše Gospe od Kamenitih vrata nagrađen je WHO od strane Grada Zagreba kojeg je predstavljao gradonačelnik Milan Bandić.

Nagradu Hrvatske turističke zajednice nagradu primio je veleposlanik Republike Belgije Nj. E. g. Philippe Benoit za već spomenuti ukupno drugoplasirani rad.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Šira javnost izložbu Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika može pogledati u Muzeju Mimara do 23. ožujka.[/box]

Proces obabira izloženih fotografija te onih koje će biti nagrađene povjeren je kompetentnom i nezavisnom žiriju koji broji sedam članova: dva profesionalna fotografa – g. Damira Hoyku i g. Davora Rostuhara te po jednog predstavnika Ureda predsjednice, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Oni su odabrali 45 fotografija od 150 pristiglih procesom pažljive evaluacije njihove kvalitete, baziranom na strogim tehničkim i umjetničkim kriterijima.

Pristigle fotografije anonimno su postavljene na iCloud te je svaki član žirija ocijenio svaku od njih, s time da su slike umjesto naslova imale svoj broj. Na kraju ocjenjivačkog procesa, evaluacijski su bodovi bili zbrojeni te je prvih 45 fotografija na listi ušlo u izbor za izložbu.

Dva su profesionalna fotografa imala pravo veta ako su smatrali da neke od fotografija koje su odabrali drugi članovi žirija ne zadovoljavaju tehničke ili umjetničke uvjete. Također, pravo na veto je imao i član Ureda predsjednice ako je smatrao da fotografija može negativno utjecati na sliku i/ili reputaciju Republike Hrvatske.

Pobjednici su rangirani prema ukupnom zbroju bodova.


Komentari