Imenovanje Hasanbegovića i Esih u vijeća HNK i Lisinskog izazvalo kaos u Skupštini: Evo što kažu gradski zastupnici

FOTO: Ivan Klindić

Burne reakcije Lijevog bloka

Gradski zastupnici sinoć su na 7. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba većinom glasova podržali imenovanje Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća HNK te imenovanje Brune Esih za članicu Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

U kasnim večernjim satima, dok se raspravljalo i potom i glasalo o navedenim imenovanjima, zastupnici iz Lijevog bloka burno su reagirali na njihov potez zato što isti, kako su istaknuli, nije po zakonu.

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić kaže da se u kulturna vijeća imenuju istaknuti umjetnici i djelatnici kulture, a prema njegovom stavu i stavu zastupnika SDP-a gospodin Hasanbegović i gospođa Esih ne pripadaju kategoriji umjetničkih djelatnika, tim više da bi, dodaje Mišić, u dvije najznačajnije kulturne institucije kao što su HNK ili Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bili u kulturnom vijeću.

“Nismo mogli podržati odluke o njihovim imenovanjima”, kazao je Mišić i dodao da je većina klubova imenovala ljude koji su adekvatni predstavljati kulturu Grada Zagreba, a ne gradske zastupnike.

Kao i Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš na jučerašnjoj sjednici, i Matej Mišić pozvao se na Zakon o kazalištima, Kazališno vijeće, Članak 31. NN (121/13) koji glasi: “Kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine imaju tri, pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu djelatnici županijskog ureda državne uprave nadležnog za poslove kulture županije na čijem području kazalište djeluje, odnosno gradskog ureda nadležnog za poslove kulture, a ostale članove iz svojih redova biraju kazališni umjetnici. Ako članu vijeća iz reda kazališnih umjetnika prestane rad, prestaje mu i članstvo u vijeću.
Članove kazališnog vijeća kazališta i kazališne družine kojoj je osnivač Republika Hrvatska, sukladno stavku 1. ovoga članka, imenuje ministar kulture.
Broj članova kazališnog vijeća kazališta i kazališne družine koja ima više osnivača mora biti razmjeran osnivačkim udjelima, odnosno utvrđen osnivačkim aktom, statutom i međusobnim ugovorom osnivača iz članka 18. ovoga Zakona.
Način imenovanja, izbora i razrješenja članova kazališnog vijeća, uređuju se aktom o osnivanju i statutom.
Mandat članova kazališnog vijeća je četiri godine.
Za vrijeme trajanja mandata vanjski član kazališnog vijeća ne može umjetnički djelovati u tom kazalištu.
Članovi kazališnog vijeća imaju pravo na novčanu naknadu za svoj rad u visini koju odredi osnivač i koja se isplaćuje na teret osnivača.”

No, kulturnjaci s druge strane smatraju da je ovaj Zakon nedorečen budući da “kazališta i družine imaju tri, pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi”.

Što se tiče HDZ-a, podržali su, kažu, imenovanje kao koalicijski partneri.

“Ako gledamo s pozicije Odbora za Statut, Poslovnik i propise kojeg sam ja predsjednik, ta točka nije bila kod nas na dnevnom redu i za istu nismo ni bili nadležni. Što se tiče samo imenovanja, teško bi došlo u proceduru da nije prošlo svoj nadležni odbor, a to je Odbor za imenovanje. Smatram da su zasigurno napravljene određene provjere je li sve po zakonu, vjerujem da je sve korektno napravljeno jer i stručne službene odrađuju i svoj dio posla u tom vidu. Drugi dio je više moralne prirode što se tiče javnih osoba koje su zastupnici u Skupštini, a koji su istovremeno u kulturnim vijećima kazališta. To ostavljam njima, to je njihova odluka”, kazao nam je HDZ-ov Kazimir Ilijaš.

Gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš smatra da zastupnici imaju samo jednu zadaću.

“Imali smo mogućnost kao oporba, kao GLAS predložiti članove u tri Upravna vijeća i mi smo imenovali ljude koji nisu gradski zastupnici, bili oni stranački ili ne, i to se očekivalo od svih drugih. Prvo bih postavila pitanje stručnim službama da se vidi što se dogodilo i što je u skladu s odredbama zakona, a što nije”, kazala je Mrak Taritaš i istaknula da su oporbeni zastupnici predlagali ljude koji zaslužni ili adekvatni za te pozicije, a ne zastupnike iz Gradske skupštine na način, dodaje gradska zastupnica, kao što je to učinio gospodin Hasanbegović.

Za komentar smo pokušali kontaktirati i zastupnika Zlatka Hasanbegovića, no do zaključenja članka bio je nedostupan.


Komentari