‘Imamo relativno dobru epidemiološku situaciju, rast broja zaraženih se usporava’ Plenković o situaciji s koronom

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade ovoga četvrtka održao je uvodnu riječ, te se dotaknuo aktualne situacije s koronavirusom. Istaknuo je kako Hrvatska i dalje ima relativno dobru epidemiološku situaciju.

I dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. Prošli tjedan imali smo rast od 26 posto, ovaj tjedan rast od 20 posto, znači da se rast usporava. Na tragu smo popuštanja mjera i koraku prema normalnijem životu, no treba biti na oprezu”, kazao je Plenković.

“Što se tiče cijepljenja 242 tisuće cjepiva je utrošeno, a proces cijepljenja se intenzivira. Pokrenut je portal za cijepljenje, prijavilo se 42.500 ljudi, otvoren je besplatan broj telefona na koji se javilo 3000 ljudi”, dodaje.

“U pojedinim županijama bilježimo određena žarišta, a županijski stožeri donose i neke strože mjere. Više od 242 tisuće doze cjepiva je do sada utrošeno. Nastavit ćemo s aktivnostima, a tijekom ožujka očekuje se odobrenje za cjepivo Johnson&Johnson, a hrvatska Vlada je od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V. Započeta je i formalna procedura za odobrenje tog cjepiva od Europske agencije za lijekove, a nakon toga smo pripravni da ga nabavimo”, ustvrdio je premijer, a dotaknuo se i posljedica potresa.

“Što se tiče potresa, sve se aktivnosti odvijaju u Petrinji i u drugim dijelovima opustošenih potresom. Intenziviran je rad na procjeni šteta, a očekuje se da se taj proces okonča te da Vlada podnese zahtjev iz sredstva iz Europskog fonda solidarnosti”.

Kratko se osvrnuo ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je preminuo prije nekoliko dana.

Ministar  zdravstva Vili Beroš govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. HZJZ je do sad poslao više od 1000 pozitivnih uzoraka na sekvencioniranje u CDC.

“Za njih 350 smo dobili rezultate. Od toga su 99 pozitivni na UK varijantu, 2 na afričku i 4 na njujoršku. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz ponešto pozitivnih u Gradu Zagrebu”, kazao je Beroš.


Komentari