IMAMO LI AFERU BRITANAC? Struka upozorava, a Grad ignorira!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Arhitekti su protiv rekonstrukcije Britanca.

Na Britancu su pripremljeni temelji za postavljanje nove fontane, a arhitektonska struka se buni. Mišljenja su da Britanac pripada  rubu donjogradske strukture i povijesnom spomeničkom pojasu, zbog čega je nedopustivo da se postavi fontana poput one na Radničkoj cesti. Takva fontana bi u potpunosti uništila duh povijesno bitnog trga.

“Takva će fontana očito biti neko tipsko rješenje s potpisom gradskih komunalaca, jer ne vjerujem da bi bilo koji arhitekt pristao potpisati projekt ‘no-name’ fontane u prostoru slojevite i zato osjetljive povijesne genealogije, na trgu koji pripada rubu donjogradske strukture. Ako je tako, onda je to devastacija zaštićenog prostora koji će dobiti, eto, još jednu anonimnu ‘atrakciju’ umetnutu u okruženje.”, rekli su za Jutarnji arhitekti Jesenko Horvat, Tihomir Jukić, Krunoslav Šmit i Azra Suljić, koji su  izradili prvotni projekt uređenja Britanca, 1997. godine. Njihov projekt je bio prvonagrađen, a Grad ga je usvojio.

Grad ignorira struku

Međutim, kako to u Zagrebu biva, Grad je u potpunosti izignorirao njihov projekt i počeo mijenjati izgled Britanca, malo po malo, fazu po fazu. Protiv takvog uređenja Gradu je poslan dopis s Arhitektonskog fakulteta u kojem su upozorili da se radi neprofesionalno i bez konzultiranja sa strukom, a također su im i ponudili suradnju. Arhitekti su Gradu prigovorili neobavještavanje o zahvatima na području Trga i njegove okolice.

“Grad je nakon natječaja od Arhitektonskog fakulteta naručio izradu idejnog urbanističkog rješenja za širi obuhvat i stručnu podlogu za lokacijsku dozvolu 1999. godine, a dokumentacija je Gradu uredno isporučena. U međuvremenu Trg i njegovo okruženje doživjeli su nekoliko prostornih intervencija, a doneseni su i novi propisi, zbog kojih je neophodno provesti reviziju natječajnog rješenja i osuvremenjivanje koncepcije uređenja, koji će preispitati organizaciju prometa, kao i potrebu eventualnih zahvata na rekonstrukciji komunalne infrastrukture (kolektor potoka Kraljevec). Vrijednost prostora te njegova povijesna slojevitost nalaže obzir prema svakoj od mogućih intervencija. Ukoliko Grad želi krenuti u rekonstrukciju Britanskog trga, spremni smo obnoviti, doraditi i prilagoditi novim potrebama projektnu dokumentaciju.”, stoji u dopisu koji prenosi Jutarnji.

Zavod za prostorno uređenje Grada, odgovorio im je kako za sada ne postoje saznanja o cjelovitoj rekonstrukciji Britanskog trga, tako da dorada projektne dokumentacije Arhitektonskog fakulteta nije potrebna.

Izmjena lica i duha Britanskog trga

Arhitekti nisu zadovoljni ovakvim odgovorom te napominju kako je kristalno jasno da se umjesto cjelovite rekonstrukcije krenulo u parcijalnu, etapnu, a svodi se na isto – postupnu potpunu izmjenu lica i duha Britanskog trga.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]”U odgovoru Zavoda se krije dvojbena namjera da se unutar obuhvata urbanističkog rješenja djeluje parcijalno kroz fragmentarne komunalne akcije. Vjerojatno je i pokušaj da se kroz rekonstrukciju prometnice izvede i fontana.” upozorava arhitekt Jesenko Horvat.[/box]

Podsjetimo, gradonačelnik je u srpnju izjavio da sjeverni dio Iličkog placa čeka uređenje već 15 godina. Radovi će potrajati otprilike tjedan dana, a obuhvatit će izgradnju parkirališta i ugibališta za autobuse te izgradnju kružnog toka, a uredit će se i promet u mirovanju, objasnio je tada zagrebački gradonačelnik. Vrijednost ovih radova iznosi 600.000kn. Početkom listopada započeli su i sa izgradnjom novog vodenog ukrasa koji rade komunalci.

Na sumnjive radove na Britanskom trgu, upozorila je i Zrinka Paladino nakon afere Cvjetni, tvrdeći da se slična situacija odvija u slučaju Britanac.

“Dokumentacija je urudžbirana krajem rujna i radovi su započeti. Međutim jutros u bazi nisam našla podatke o zaključenosti predmeta, a nije ni pokrenuta obustava radova.”, izjavila je Paladino gostujući na HRT-u, u emisiji Hrvatska uživo, 9. listopada.

Povodom izgleda fontane te samog ignoriranja struke, poslali smo i upit Zavodu za prostorno uređenje Grada, a odgovor još uvijek čekamo.

>>>POČINJU RADOVI NA BRITANCU: Zagreb će dobiti još jednu fontanu

>>>ZRINKA PALADINO RAZOTKRIVA: ‘Cvjetni trg se događa i na Britancu’

 


Komentari