IMAJU POTPISE ZA REFERENDUM, A MINISTARSTVO KAŽE ‘NE’: ‘Zanemarena je volja više od četiri tisuće građana’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zaprešićani su se na referendumu htjeli izjasniti oko odluke Gradskog vijeća o davanju pedesetogodišnje koncesije nad Novim dvorima Jelačićevim.

Premda su u Nezavisnoj listi Glasa Zaprešića prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, odnosno 4417 potpisa, što onda znači i više nego dovoljno, njihov trud je na koncu bio uzaludan.

Ministarstvo uprave prošloga je tjedna izdalo Odluku kojom se odbija njihov zahtjev. Zaprešićani su se na referendumu htjeli izjasniti oko odluke Gradskog vijeća o davanju pedesetogodišnje koncesije nad Novim dvorima Jelačićevim, a ministarstvo je u obrazloženju navelo kako je ta odluka upravni akt kojeg je referendumom nemoguće osporiti. Pravni je lijek žalba u upravnom postupku, no rok za to istekao je 10 nakon donošenja odluke o davanju koncesije.

“Zaneramena je volja više od četiri tisuće građana”, napominje sa žaljenjem Dario Baća iz inicijative pa pojašnjava, “Zakon predviđa mogućnost raspisivanja referenduma u vezi pitanja iz djelokruga rada predstavničkog tijela. Kod raspisivanja referenduma pravnici i građanski aktivisti uvjeravali su nas kako je naše referendumsko pitanje u skladu s relevatnim pravnim aktima. Ovo je samo još jedan dokaz kako su zakoni o referendumu posve nejasni te kako je izravno demokratsko odlučivanje u Hrvatskoj nepoželjno, jer se volja građana zanemaruje”, kazao je Baća, prenosi Večernji.

Borba se nastavlja

Iz Glasa Zaprešića najavljuju kako će pokrenuti i upravni spor pred Visokim upravnim sudom, što im je jedina preostala mogućnost žalbe. Također najavljuju kako se borba za Nove dvore nastavlja institucionalno, to jest radom u Gradskom vijeću, gdje će se boriti za promjene ugovora o koncesiji kojima bi se osigurali strogi penali za njegovo nepoštivanje te dodala javna dimenzija projektu.

“Nakon što je ministarstvo zaustavilo referendum, ne preostaje nam ništa drugo osim institucionalne političke borbe za promjenu ugovora o koncesiji. Pozivamo gradonačelnika, sve stranke u Gradskom vijeću te Visoku školu na zajedništvo i odgovornost prema građanima. U ovom trenutku, potreban nam je konsenzus oko sklapanja drugačijeg ugovora od onog predstavljenog na Gradskom vijeću u ožujku. Vrijeme je za koncesijski ugovor s vrlo jasno definiranim rokovima i penalima za njihovo nepoštivanje. Samo na taj način osigurat ćemo sigurnu budućnost Novih dvora i Zaprešića”, istaknuo je Baća.


Komentari