Ima spasa za ruglo na kraju grada? Ministrica tvrdi da iz EU dolazi 500 milijuna eura za obnovu Zagreba

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak gostovala je u RTL-u Danas.

Govorila je o obnovi Zagreba nakon potresa novcem EU, velikim projektima koje Hrvatska kani realizirati europskom novcem i drugim planovima za svoj mandat.

Na pitanje kada ćemo imati točan popis institucija koje će obnoviti u Zagrebu i iz Fonda solidarnosti, odgovorila je:

“Prilikom izrade Zakona o obnovi Zagreba u uvodu Zakona imamo popis svih institucija koje su oštećene u potresu. Bitno je reći da su na samom početku istaknute obrazovne institucije, škole i fakulteti, a isto tako i vjerske zgrade, ali i bolnice. To su preduvjeti”, kazala je Tramišak.

“Sve institucije koje su dobile oznaku da su neupotrebljive ili značajno oštećene bit će u postupku obnove. Najvažnija je bolnica u Klaićevoj, jedan je od prioriteta, imaju priliku za sva već uložena sredstva za obnovu zgrade oštećene od potresa, refundirati ista sredstva iz Fonda za solidarnost”, kazala je.

Na pitanje do kada možemo očekivati da se ukupan iznos uplati na račun, kazala je: “U sljedećih godinu dana, odmah nakon potvrde Europskog parlamenta. Upravo su avansna sredstva garancija da će Europska komisija, odnosno parlament odobriti ovih 500 milijuna eura zatraženih sredstava”, kazala je.

Na pitanje hoćemo li Nacionalnu dječju bolnicu financirati iz europskih sredstava, odnosno onih 22 milijarde eura na koje možemo računati, kazala je: “Zahvaljujući diplomaciji predvođenoj premijerom Andrejom Plenkovićem osigurali smo 22 milijarde eura u sljedećem dugogodišnjem razdoblju. U tom se programskom razdoblju mogu pronaći prioriteti poput nove Nacionalne dječje bolnice”.

Na pitanje hoće li bolnica biti među njima kazala je “naravno da će biti”. “Među prioritetima zdravstvenih ustanova zasigurno je i bolnica u Blatu, ali i Klinički bolnički centri u Osijeku i Splitu”, kazala je.

HRVATSKO ZDRAVSTVO JE NA KOLJENIMA: Liječnici su prestari, a velik broj njih odlazi u prijevremenu mirovinu

Komentari