Ima neka tajna veza: Što je potaknulo HSS – ovca da se prikloni Bandićevoj većini

FOTO: Dražen Komar

U političkim krugovima Beljak je poznat kao osoba čije mišljenje se mijenja iz dana u dan.

Rebalans gradskog Proračuna usvojen je većinom glasova gradskih zastupnika na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. Podržali su ga Bandićevi zastupnici, HDZ, Neovisni za Hrvatsku te jedan HSS-ovac koji je u Skupštinu ušao na listi SDP – a. Na čuđenje oporbenih zastupnika, glavni tajnik HSS – a Ilija Ćorić priklonio se Bandićevoj većini.

Znači li  ovaj Ćorićev potez da Krešo Beljak podržava Bandića, pitanje je koje se logično nametnulo među zastupnicima. Tome se nije za čuditi, ako uzmemo u obzir da je Beljak svojevremeno razmišljao o izlasku na prijevremene parlamentarne izbore s manjim strankama okupljenim oko Milana Bandića.

Podsjetimo, početkom srpnja 2016. godine gostujući na Novoj TV Beljak je izjavio kako razmatraju ponudu SDP – a, a ako se ona ne izglasa, HSS će na izbore samostalno, odnosno u koaliciji s manjim strankama.

“Nisam mislio na apsolutno samostalan izlazak, nego na izlazak s drugim, manjim strankama, dakle bez SDP-a i HDZ-a. Pa postoji tu Milan Bandić i tako dalje”, ustvrdio je tada Beljak. Kako doznajemo, ta je koalicija već bila dogovorena, međutim, Krešo Beljak se predomislio u posljednjem trenutku.

Naime, u političkim krugovima Beljak je poznat kao osoba čije mišljenje se mijenja iz dana u dan, stoga se nije za čuditi njegovoj “izdaji” koalicije s Bandićem, ali niti ovoj, najnovijoj iznenadnoj podršci njegovom rebalansu Proračuna.

Pa tako, iako se predsjednik HSS – a predstavlja kao osoba koja spočitava Bandiću štošta, a svojevremeno ga je optužio i za krađu stranačkog grba, po svemu sudeći njihovi odnosi nisu tako loši.

Dapače, i Beljakov brak s SDP – om približio je predsjednika “seljaka” zagrebačkom gradonačelniku. Naime, koalirajući s SDP – om, Beljak se priključio društvu kojem je Milan Bandić politički učitelj, ali i poslodavac.

Ima neka tajna veza

Ne tako davno, 2009. godine poželio je Milan Bandić postati predsjednik države. Zapečatio je svoju karijeru u zagrebačkom SDP-u i krenuo u lov na glasove. Njegov mladi učenik, Davor Bernardić spremno je preuzeo zagrebačku podružnicu, no oprezno, da se ne zamjeri nekadašnjem učitelju.

U ovom kontekstu, nemoguće je ne prisjetiti se istupa Ranka Ostojića uoči drugog kruga unutarstranačkih izbora.

“Bernardić nije spreman pobijediti Bandića niti bilo što reći protiv njega.”, kazao je tada Ostojić i ironično dodao da bi u Mostu trebali učiti “od trgovačkih varijanti koje imamo u zagrebačkom SDP-u” i zapošljavanju suradnika u Zagrebačkom holdingu, aludirajući na mnoštvo Bernardićevih bliskih prijatelja koji su zaposleni upravo u Holdingu.

Pa je tako, Tihomir Barišić, Bernardićev vjenčani kum, slučajno ili ne, zaposlen kao voditelj odjela za tehničku regulaciju, sigurnost prometa i sustav javnog parkiranja u Gradu Zagrebu. Rekli bi zlobnici, poprilično sumnjiv odnos velikog Bandića i Bernardića, s obzirom da su izravni politički protivnici.

Da je u redovima SDP – a za Bandića plodno tlo kazuje i podatak da je gotovo polovica predsjedništva zagrebačkog SDP – a zaposlena u Gradskoj upravi ili Holdingu. Primjerice, Tamara Čubretović, SDP – ova gradska zastupnica ujedno je zaposlenica Holdinga, a Draženko Pandek umjesto kojega je Radenko Tomić ušao u Skupštinu, zaposlenik je Gradskog ureda za poljoprivredu.

Podsjetimo kako je navedeni Radenko Tomić, također zaposlenik Holdinga, iz SDP -a prebjegao Bandiću pod sumnjivim okolnostima.

Osim trenutnih gradskih zastupnika, tu su još Ljubica Hrgović, čiji je mandat u mirovanju, ali i Tihomir Barišić, vjenčani kum Davora Bernardića. U Zagrebačkom holdingu je zaposlena i Sanja Ožić,članica predsjedništva zagrebačkog SDP – a, ali i Ivan Kozolić te Marijan Pilaš.

Sudeći prema svemu navedenom, ostaje još samo pitanje tko je idući oporbenjak koji će nenadano podići ruku za Milana Bandića. Popis bi mogao biti podugačak….


Komentari