IMA MUZIKE, NEMA MUZIKE? Kažu da je dogovoreno, ali ipak se čeka službena potvrda

Foto: Zagreb.info

Iz udruga glazbenika i ugostitelja potvrdili su u subotu kako imaju neslužbene informacije o tome da će se od 1. ožujka na terasama kafića ipak moći puštati glazba, no čekaju službenu potvrdu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Ukazali smo da to ne može biti presudna stvar za širenje zaraze, očito su naše reakcije odzvonile dovoljno i čekamo uputu hoće li biti prihvaćeno kako je najavljeno”, rekla je za Hinu predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak dodavši da još “ne želi ništa potvrditi dok ne vidi pisanu uputu HZJZ-a”. Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica za Hinu je pak rekao: “Dogovoreno je!”

“Tu je riječ o dnevnim caffee barovima, lounge barovima i uz pristojnu glazbu u pozadini čujete žamore i nema dreke i galame. To nisu noćni klubovi da ljudi plešu, skače, stoga ne bi trebalo zabraniti glazbu koja se čuje u pozadini”, komentirao je.

Glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović rekao je Hini da je Hrvatsko društvo skladatelja uputilo ministrici kulture reakciju na odluku Stožera o zabrani puštanja glazbe na terasama kafića, objašnjenje situacije te upozorenje o tome kakve posljedice bi zbog toga mogli imati glazbenici.

“Mislim da je tu bila koordinirana akcija iz Ministarstva kulture i da je ministrica prihvatila i reagirala”, rekao je napominjući kako su u apelima, uz ZAMP, sudjelovale sve glazbene udruge.

Iako još nisu dobili službenu potvrdu od Stožera, Majerović Stilinović kaže da su jučer stigle “neformalne informacije” da bi to tako trebalo biti, a očekuje da bi najkasnije službena potvrda trebala biti u ponedjeljak.

Ugostitelji smatraju da u razmaku od tri metra koliko prema epidemiološkim mjerama između stolova mora biti, glazba ima minorni učinak na širenje zaraze jer se neće stvarati atmosfera grljenja, ljubljenja, nadvikivanja.

Stožer je u petak donio odluku o otvaranju terasa kafića i restorana koji će moći raditi od 6 do 22 sata bez puštanja glazbe, a Večernji list je navečer objavio kako je ta odluka promijenjena te da su udruge glazbenika i ugostitelja postigle dogovor sa Stožerom te će im biti dozvoljena glazba, uz uvjet da ne bude preglasna.


Komentari