IMA LI MJESTA PANICI ZBOG POTRESA? Seizmolog otkriva par zabrinjavajućih činjenica o Zagrebu

dnevnik.hr

Nakon subotnjeg potresa moramo se upitati trebaju li Zagrepčani strahovati od potresa i je li Zagreb potencijalno ugrožen?

U subotu 9. travnja Zagreb je u 15 sati i dvije minute pogodio potres jačine 3.6 po Richteru. Epicentar potresa bio je u Sloveniji, točnije u Brežicama. U gradu se, kao i nakon svakog malo jačeg podrhtavanja, stvorila blaga panika.

No, sada se ponovno moramo upitati trebaju li Zagrepčani strahovati od potresa i je li Zagreb potencijalno ugrožen? Odgovore na ta pitanja dao je seizmolog Krešimir Kuk, koji nažalost baš i nema najbolje vijesti.

“Zagreb je potencijalno ugrožen jer se nalazi na seizmički aktivnom području gdje su potresi relativno česti, no ima dijelova zemlje koji su puno više ugroženi. No, moramo biti svjesni da opasnost od potresa u gradu Zagrebu postoji”, kazao je Kuk, prenosi Nova TV.

dnevnik.hr
dnevnik.hr

Može li se predvidjeti?

Kuk je osim te zabrinjavajuće tvrdnje otkrio i može li se potres predvidjeti. “Ne postoje takva predviđanja, pogotovo ne znanstveno utemeljena. U novije vrijeme istražuju se promjene nekih elektromagnetnih polja koja se mijenjaju prije potresa i ispuštanje nekih plinova čija se koncentracija mjeri. Pitanje je hoće li se ikada moći znanstveno, točno, predvidjeti neki potres. Može se reći gdje se može očekivati i kolike jačine, ali o vremenskoj komponenti ne može se govoriti”, kazao je Kuk.

Seizmolog je potom još malo pojasnio zašto je baš Zagreb jedan od najugroženijih te koja još područja u Hrvatskoj trebaju biti na oprezu. “Najugroženiji su šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem. To je geološki i strukturno povezano sa sastavom zemlje ispod njezine površine, dakle s rasjedima, tektonski poremećajima i pomacima koji se dešavaju a mi to ne vidimo”.

Savjeti za krizne situacije

Stručnjaci savjetuju kako uvijek valja, u slučaju potresa, imati spremne lijekove, robu za djecu i po mogućnosti radio na baterije kako bi se mogle slušati vijesti. U posljednjih godinu dana u zagrebačkim školama i vrtićima provodi se edukacija o evakuaciji, u svim ustanovama su i veliki posteri s detaljno razrađenim planom evakuacije.

Grad je tiskao gotovo 300 tisuća letaka sa savjetima kako se ponašati, koga zvati i što činiti u slučaju velikog potresa. Svi ih možemo naći u svojim poštanskim sandučićima. Prije nego što završe u smeću, bilo bi dobro, detaljno ih proučiti.

>>> POTRES U ZAGREBU! Građani javljaju kako se treslo po cijelom gradu (FOTO)

Komentari