Ilustracija-edukacija-provokacija: Saznajte kako slika utječe na prikaz teksta i na vas same

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Izložba propitkuje višeznačan odnos između ilustracije kao slikovnog prikaza određenog teksta i stvarne sfere njezina utjecaja koje se ne iscrpljuju na isključivo vizualnoj razini, već se šire i na područje odgoja i dijaloga s “konzumentom”.

Naime, izložba će se moći pogledati do 29. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena.  Ulaz na izložbu je slobodan.

Različiti su odnosi i mogućnosti djelovanja ilustracije uz tekst „ilustrirani“  kroz radove 18 autora ilustratora te odabrane primjerke knjiga, časopisa i enciklopedija. Pedesetak izloženih radova obuhvaćaju podjednako tzv. ilustraciju za djecu kao i onu za odrasle a objavljeni su u udžbenicima, slikovnicama, časopisima, enciklopedijama, uz nekolicinu neobjavljenih radova.

BrankaHollingsworth_BONTON-prase

“Je li ilustrator samo “najamni slikar” ili mora preuzeti odgovornost za način na koji prikazuje zadani sadržaj? U kojoj mjeri ilustracija, pored činjenice da, kao što joj ime kaže – nešto ilustrira, ujedno i odgaja, suptilno usmjeravajući na usvajanje etičkih i moralnih vrijednosti?  Premda je, dakako, vezana uz sadržaj, ilustracija tekstu (do)daje novu, vizualnu (često – polemičku!) dimenziju, koja je čini zasebnom cjelinom i vrijednošću. Tekst je često tek inspirativni poticaj, koji ilustratora usmjerava, gradeći okvir koji autor sadržajem ispunjava autonomno.

Može li se provokativnom ilustracijom potaknuti gledatelja na ozbiljnije promišljanje problema koji je tema ilustracije? Ima li danas provokativna ilustracija svoje mjesto u tiskovinama kakvo je imala nekoć? U kojoj je mjeri ilustrator samo kroničar društvenih zbivanja ili je i aktivni sudionik poticanja razvoja svijesti publike kojoj se obraća?

Na ove i slične dileme ilustratori odgovaraju svojim radovima. To je jezik kojim komuniciraju likovni umjetnici. No, spomenuta se pitanja, zapravo, nikada neće prestati postavljati. Kao što se ni dijalog između ilustratora i gledatelja, bilo djeteta, bilo odrasle osobe, neće prekinuti. On je trajao, traje i trajat će.“ (Sanja Pribić i Željka Mezić, iz predgovora)

Koncepcija izložbe: Sanja Pribić i Željka Mezić

Selekcija: Branka Hlevnjak

Izlažu: Vanda Čižmek, Luka Duplančić, Damir Facan Grdiša, Branka Hollingsworth Nara, Dino Idrizbegović, Nenad Jalšovec, Vedran Klemens, Melita Kraus, Jagoda Marović Sinti, Ivan Pahernik, Davor Pavelić, Margareta Peršić, Sanja Pribić, Vjera Reiser, Hrvoje Ružić, Davor Šunk, Mirna Tikulin, Aleksandar Žiljak


Komentari