Ilegalno i štetno za okoliš: Snimljeni kako tone otpada odlažu uz Savski nasip u vodozaštitnom području

FOTO: RTL

Jedna građevinska tvrtka dio Savskog nasipa pretvorila je u privatno odlagalište.

S gradilišta tvrtke Facies u središtu Zagreba danima se odvozio građevinski otpad, ali tvrtka VDM koja ga je trebala propisno odložiti, to nije učinila već ga je umjesto na odlagalište građevinskog otpada odvozila i bacala uz Savski nasip, u vodozaštitnom području koje se nalazi nedaleko Domovinskog mosta.

 

Tvrtka zadužena na odlaganje novinarima RTL-a nije odgovarala na upite, ali zato im je odgovorila inspekcija koja je i otišla na teren i utvrdila ilegalno odlaganje radi uštene stotina tisuća kuna, uz to utvrđeno je i zagađenje okoliša.

U redakciju televizijske kuće javio se čovjek, po struci građevinar koji im je kazao kako tvrtka VDM krši zakon, te da će on pokazati i kako. Odveo ih je prvo na gradilište u Radničkoj, tamo je u tijeku bilo čišćenje otpada, za kojeg je čovjek tvrdio da ga voze na vodozaštitno područje.

 

 

“Oni to ne bi smjeli voziti u prirodu, na vodozaštitno područje, jer to je građevinski otpad. Za građevinski otpad po zakonu je definirano gdje se mora i kako odlagati i kako se mora razvrstavati”, rekao je izvor o kamionima koji otpad odvoze na vodozaštitno područje Mićevac.

Nevjerojatno je da se ovako nešto događa u glavnom gradu, i to bez srama i straha da će ih netko otkriti.

“Ovo što oni voze, voze na vodozaštitno područje od kuda cijeli Zagreb pije vodu, od tuda se crpi voda za cijeli Zagreb. A to što voze je i cigla i beton, i najlon, i drvo, i željezo i sve što je bilo u tim objektima”, tvrdi građevinar.

Zbrinjavanje građevinskog otpada točno je propisano, ali tvrtka VDM se na to oglušila.

“To se onda vozi u Zagrebački Holding, na Jakuševac, oni to saniraju i zbrinjavaju, tj. recikliraju ako se da, no problem je što se tamo plaća. A ovdje se nikom ništa ne plaća”, kazao je izvor.

Novinarska ekipa slijedila je kamion pun otpda koji je produžio prema Domovinskom mosu, a ubrzo i skrenuo do Savskog nasipa, jasno je da nisu namjeravali platiti odlaganje na Jakuševcu. Inače, prema riječima izvora, to bi ih koštalo sigurno pola milijuna kuna jer se radi oko 10 tisuća tona otpada.

Uhvaćen na djelu

Kada je kamion pun otpada stigao na Savski nasip novinari su shvatili da je tamo već napravljen plato, koji služi upravo za kamione koji moraju iskrcati otpad. Tamo je bio i bager spreman za prikrivanje tragova, naime čim se materijal istovari on na njega zgrće zemlju.

Novinari su nazvali i vodočuvara Hrvatskih voda koji nadzire ovo područje. Prema njegovim riječima, on nije znao da se ovo događa, ali i da tvrtke imaju dozvolu za odlaganje čiste zemlje, ali ne i otpada. Kazao je i kako kamion ne smije biti tamo ako se radi o građevinskom otpadu, ali i da je on dan prije bio na mjestu događaja i da nije nikoga vidio.

Upiti su poslani na nekoliko različitih adresa i po odgovorima izgleda da nitko ne za što se događa, ali i da svi krivicu prebacuju nekom drugom. novinari su naposljetku ponovo otišli na gradilište gdje su probali pronaći šefove koji su odlaganje otpada i naložili, ali oni nisu bili prisutni ili nisu imali vremena za odgovaranje na pitanja. Ipak, na gradilištu su pronašli inspektora koji im ništa nije mogao reći na licu mjesta, ali zato je posalo službeni odgovor:

 

 

“Tvrtka VDM ne posjeduje dozvolu za gospodarenje otpadom, a otpad od rušenja odnosno cca 1000 tona neopasnog građevnog otpada je bez propisane prateće dokumentacije odvezen na lokaciju koja nije predviđena za odlaganje otpada.

Inspektor zaštite okoliša je 14. lipnja 2017. zabranio odvoz građevnog otpada sa lokacije dok se ne osigura predaja građevnog otpada ovlaštenoj osobi.”, stoji u priopćenju.

Nekoliko dana nakon inspekcije strojevi VDM-a su mirovali, a propisane kazne za nezakonito odlaganje otpada keću se od 300 do 700 tisuća kuna, piše RTL.


Komentari