‘Igre prijestolja’ u zagrebačkim kvartovima: SDP prednjači u političkoj trgovini

Facebook

Ističu se u ovim igrama članovi SDP – a, iste one stranke koja je prozivala HNS na državnoj razini zbog slaganja većine s HDZ – om.

Dan prije konstituirajuće sjednice Gradske skupštine konstituiraju se posljednja Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Kako doznajemo, i na ovoj razini je poprilično šaroliko, a osim nepoštivanja koalicijskih dogovora i obećanja biračima uoči lokalnih izbora, događaju se i prebjezi pojedinih članova, a zanimljivo – sve na ruku zastupnika Bandićeve stranke.

Ističu se u ovim igrama članovi SDP – a, iste one stranke koja je prozivala HNS na državnoj razini zbog slaganja većine s HDZ – om. No, čini se da SDP – ovcima izigravanje koalicije ne predstavlja neki veći problem kada su oni sami u pitanju.

Tako je u Vijeću mjesnog odbora Rudeš SDP – ova zastupnica Iva Boch osigurala peti mandat predsjedniku MO iz Bandićeve stranke. Sličan scenarij odigrao se i u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb Zapad gdje su dva SDP – ova zastupnika, zajedno s bivšim HNS – ovcem, a sadašnjim nezavisnim zastupnikom Ivanom Jurkovićem osigurali većinu Bandićevcima.

Po pitanju ponašanja SDP – ovih zastupnika na ovim razinama vlasti na svom Facebook profilu osvrnula se i Gordana Orsag Pasanec, koja je izabrana za vijećnicu u MO Sveta Klara na listi platforme “Zagreb je NAŠ!”. Kako Pasanec tvrdi, član SDP – a Tomislav Koledić žestoko je zastupao podršku stranci Milana Bandića na današnjoj konstituirajućoj sjednici MO.

“Budući da sam se kao član Nove ljevice u ime platforme “Zagreb je NAŠ” očitovala glasačima da ću časno i drugačije raditi u MO, kao novi vijećnik objavljujem svoj prvi post. Danas, na konstituirajućoj sjednici u MO Sveta Klara, gospodin Koledić Tomislav (član SDP-a), prijetio se članovima svoje stranke, kao i pripadnicima stranaka koje ne podržavaju stranku Milana Bandića. S obzirom na to da se SDP izjasnio da takve članove čekaju stroge sankcije, poput isključivanja iz stranke, nadam se da će se dotičnom oduzeti mjesto vijećnika. Takvo ponašanje je nedopustivo. Ispada da su MO-i kvartovi za koje se mafijaški klanovi bore u svrhu reketarenja. Sramotno, s obzirom da u zakletvi stoji da će vjećnik svoj posao raditi časno!” napisala je Pasanec.

SDP u ovoj trgovini nije usamljen

Dok se na državnoj razini još uvijek proziva nekadašnji partner, članovi SDP – a, čini se, ne mare za obraz na lokalnim razinama. No, u ovim igrama nisu usamljeni. I lista Sandre Švaljek ima se čime pohvaliti.

Naime, dok su predizbornu kampanju Švaljek i njezina lista u suradnji s HSLS – om temeljili na žestokoj oporbi Milanu Bandiću, temelji su se poljuljali kada je u pitanje došla vlast, pa makar ona bila i u Vijeću gradske četvrti Trnje.

Kako doznajemo, zastupnici s njezine liste Krešimir Končić i Srećko Šuk prebjegli su Bandićevoj stranci te im tako osigurali većinu u suradnji s HDZ – om, dok je u VGČ Maksimir HSLS dao presudni glas za HDZ – ovog predsjednika ove četvrti.

Nadalje, HSLS – ov zastupnik Vladimir Andrić u VGČ Stenjevec traži mjesto predsjednika ove četvrti, a zauzvrat će dati svoju podršku onoj opciji koja mu ovu funkciju može osigurati. Kako vidimo, i na najnižim razinama vlasti pojedinci će učiniti sve kako bi se domogli moći.

Prema našim saznanjima, sličan rasplet događaja očekuje se i u drugim gradskim četvrtima, a totalna “tarapana” odvit će se u VGČ Gornji Grad gdje u Vijeće ulaze 3 HDZ – ova zastupnika, 3 SDP – ovca, 3 zastupnika Sandre Švaljek te 2 s liste platforme “Zagreb je NAŠ” uz nezavisnu Tatjanu Holjevac.

Komentari

Komentari

loading...