GRADONAČELNIKOVA IGRA BEZ GRANICA I IDEOLOGIJE: Milan Bandić odlučio izgraditi novi MOST!

Marko Lukunic/PIXSELL

Milan Bandić igra na više polja: oprostio je Zoranu Milanoviću, potajno se sastajao s Brkićem, a nacionalne manjine njegov su as u rukavu.

I dok s jedne strane tvrdi kako će upravo on biti taj koji će odlučiti, preciznije uvjetovati pobjednika parlamentarnih izbora koji nas očekuju u rujnu ove godine, čini se kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak svjestan kako ne posjeduje kapacitet za značajniji uspjeh u nacionalnoj politici: pružio je ruku pomirdbe Zoranu Milanoviću, u dobrim je odnosima sa HDZ-ovim Milijanom Brkićem, a nacionalne manjine drži kao as u rukavu koji bi mu konačno osigurao pristojan broj saborskih zastupnika u hrvatskom parlamentu, ali i pokoje ministarstvo.

U cijeloj priči ne smijemo zaboraviti kako je veliki broj Bandićevih bliskih suradnik pod istragom USKOK-a i DORH-a pa je jasno kako bi se pod njihovim povećalom ponovo na meti mogao naći i najdugovječniji šef grada Zagreba. ..

>>> HDZ TJERA HASANBEGOVIĆA! Na čelu ministarstva kulture, Milan Bandić želi vidjeti jednu od ovih žena (FOTO)

Dok pregovara s Milanovićem, ‘krade’ mu moćne SDP-ovce

”Mene je mater odgojila ispod katoličke paske – ja svima želim dobro i puno zdravlja. Ima ona stara biblijska koja kaže da mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje idenititeta”, komentirao je Bandić razlog povlačenja tužbe protiv Zorana Milanovića za nanesene društvene boli.

Podsjetimo, bivši stranački kolege našli su se na sudu zbog izjave Zorana Milanovića koji je vođenje Zagreba okarakterizirao kao klijentelističko i koruptivno te rekao da je SDP-u pao kamen sa srca kad su Bandića izbacili iz stranke. Čini se, Bandić je pokopao ratnu sjekiru te kao čovjek odgojen ”ispod katoličke paske” dodao kako bi surađivao i sa crnim vragom za dobrobit Hrvatske, piše N1. Pametnome dosta.

S druge strane, pružajući Milanoviću ruku pomirenja Bandić u isto vrijeme iz redova SDP-a odvlači njihove ključne i važne političke figure ne bi li SDP-u ‘ukrao’ koji glas te si na taj način priskrbio sigurniju poziciju unutar Hrvatskog sabora i Vlade. Lokalni izbori koji nas pak očekuju 2017. godine, ionako su uvjetovani pobjednikom parlamentarnih pa ne čudi što se zagrebački gradonačelnik ozbiljno primio posla i zaigrao na sve ili ništa.

Naime, nakon što se našao na udaru nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u, Ivo Baldasar pridružio se stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. 

Facebook
Facebook

Međutim, Baldasar nije prvi moćni SDP-ovac koji se pridružio stranci zagrebačkog gradonačelnika. Istu stvar napravio je i jedan od najmoćnijih SDP-ovih načelnika. Riječ je naime o Hrvoju Luciću koji je 4. siječnja ove godine izašao iz redova stranke. Ovdje popis moćnih SDP-ovaca ne prestaje pa se tako u javnosti spominje kako bi u Bandićeve redove moglo pristići još moćnih gradonačelnika jer naime, bandićevcima je bilo jasno kako suradnja nevjerojatnih 14 stranaka nema nikakvog smisla pa su se ovaj put odlučiti slijediti taktiku MOST-a: okupiti moćne lokalne političare te na taj način konkurirati MOST-u kao trenutno trećoj političkoj opciji te i njima preuzeti pokoji glas. Tako se, između ostalih, spominje i ime nezavisnog osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića, ali i bivšeg pravaša, gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu. Za sada, Bandić na svojoj strani ima splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara, bivšeg SDP-ovog načelnika Hrvoja Lucića, dogradonačelnik Petrinje Branimira Bešlića, bivšeg HNS-ovca odnosno dogradonačelnika Kutine Damira Petrovića te četiri vijećnika u sisačko-moslavačkoj županiji.

>>> BANDIĆ I BALDASAR SADA I POLITIČKI SURAĐUJU: Kći Ive Baldasara zaposlena u Holdingu bez provedenog natječaja!

Nacionalne manjine kao ključni Bandićevi partneri

Naime, nije tajna kako zagrebački gradonačelnik uživa veliku potporu predstavnika nacionalnih manjina te kako Grad Zagreb već dugi niz godina financira njihove aktivnosti i manifestacije na kojima sudjeluju.

Posebnu potporu Bandić uživa od Medžlisa Islamske zajednice grada Zagreba na čijem je čelu inače Bandićev blizak suradnik,Gzim Redžepi. Bandić naime nailazi i na podršku Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika koji predstavlja austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu, a na području Grada Zagreba uspješno surađuje s predstavnicima romske nacionalne manjine. Dapače, isti su još u srpnju 2015. godine godine predali čak 365 pristupnica za članstvo u stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Na kraju, Bandić oko sebe okuplja i važne predstavnike srpske nacionalne manjine pa je tako u svibnju ove godine, daleko od očiju medija, njegovoj stranci pristupio Mirko Rašković, a nedavno je u njegovu stranku pristupilo 365 pripadnika romske nacionalne manjine.

”Nemojte podcjenjivati Bandića; Bandić ne pregovara s partnerima ako budu pregovori putem medija. Imam dovoljno iskustva u politici u ovih 17 godina. Jadne su stranke ako im mediji sastavljaju Vladu”, poručio je Bandić nakon otvaranja manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba na Zrinjevcu. Prema svemu sudeći, Bandić je javnosti ipak poslao indirektnu poruku, a njegova nedavna izjava kako će se javnost iznenaditi s imenima koja će ga podržati na parlamentarnim izborima, samo se potvrđuje teza kakve će političke igre voditi, odnosno s kime će pregovarati oko sastavljanja nove Vlade nakon izbora u rujnu 2016. godine.

A kako se na nacionalne manjine već duže računa u sastavljanju Vlade, svjedoče i fotografije snimljene ispred Vlade RH 1. lipnja ove godine: Veljko Kajtazi, jedan od najmoćnijih predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, došao je na sastanak kod potpredsjednika HDZ-a i ministra reginalnog razvoja i EU fondova, Tomislava Tolušića…

>>> BEZ NJIH NEMA VLADE: Bandić s nacionalnim manjinama dogovorio pohod na Banske dvore!

Dobri odnosi s HDZ-ovim Milijanom Brkićem

Na kraju, upravo u trenutku kada je sada već bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko javnosti objašnjavao zašto je suradnja HDZ-a i MOST-a gotovo, potpredsjednik stranke Milijan Brkić sastao se s Milijanom Bandićem u Vrgorcu. Nije tajna kako se ovaj dvojac nalazi u dobrim odnosima, a njihova priča počinje još za vrijeme lokalnih izbora 2013. godine. Naime, Milijan Brkić pokušao je nagovoriti Tomislava Karamarka da HDZ podrži aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, međutim ovaj je to odlučno odbijao da bi naposljetku, odabir pao na Margaretu Mađerić koja je istim izborima, doživjela potpuni fjasko. Upravo u ovom trenutku, navodno počinju prvi sukobi na relaciji Karamarko-Brkić.

FOTO: HR NEWS PORTAL
FOTO: HR NEWS PORTAL

Prema svemu sudeći, potezima u ovom političkom šahu  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obuhvatio je popriličan broj figurica. Međutim, birači ipak imaju zadnju. Hoće li mu glasovi političkih moćnika iz različitih dijelova Hrvatske pomoći, odlučit će na kraju ipak hrvatski građani, odnosno još jedan uspjeh ili neuspjeh prodavanja priče o gradonačelniku kojem je mali čovjek – ispred svega. No, bit će to jako teško za povjerovati nakon potrošenih više desetaka milijuna kuna na gradnju fontana dok se uzima iz ustiju djeci u vrtićima…

>>> GRAD POD ISTRAGOM: Moćni Bandićevi suradnici pod povećalom USKOK-a

>>> ŽELI KOŽU, LUKSUZ I GARANCIJU: Nećete vjerovati na što će Bandić potrošiti 55 milijuna kuna!

Komentari