Igor Peternel (DP): Nećemo podržati Predovana (BM 365) za potpredsjednika zagrebačke Skupštine

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine u ostavci Igor Peternel najavio je u ponedjeljak da Domovinski pokret neće podržati Nenada Predovana (BM365 – Stranka rada i solidarnosti) kojega većina gradskih zastupnika iz redova skupštinske manjine predlaže za tu funkciju.

Peternel je neopozivu ostavku podnio u veljači, a deveta sjednica Gradske skupštine održava se u četvrtak zbog statutarne obveze da se, unutar 30 dana od dana ostavke, ona službeno provede kroz dnevni red Skupštine.

Na konferenciji za novinare danas je rekao kako su ostali kolege iz oporbenih stranaka odlučili da klub zastupnika stranke bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ima pravo na potpredsjednika Skupštine jer imaju jednog zastupnika više od DP-a, te da je podnio ostavku jer nije htio “praviti gužvu”.

Tu inicijativu većine zastupnika iz redova oporbe da za novog potpredsjednika Skupštine bude izabran Predovan nazvao je nedemokratskom te najavio da Klub Domovinskog pokreta (DP) i Zelene liste njegovu kandidaturu neće podržati.

“Nećemo podržati Predovana jer otpočetka inzistiramo da se poštuje red i procedura. Sada ćemo biti oporba i vlasti i oporbi, prisiljeni smo tako raditi”, izjavio je Peternel.

Nepotrebno potrošeni novci

Ustvrdio Peternel i da se postavlja i pitanje opravdanosti trošenja gradskog proračunskog novca na održavanje dvije sjednice Skupštine zaredom 24. i 31. ožujka zbog izbora novog potpredsjednika, što je po njegovoj ocjeni – nepotrebno.

Klub zastupnika DP-a i Zelene liste tražit će od gradskih vlasti da za svaku sjednicu Gradske skupštine podnesu izvješće o aktivnostima na sanaciji šteta od potresa na području Zagreba i plan daljnjih aktivnosti s rokovima izvršenja.

“Nadamo se da će većina u Gradskoj skupštini prihvatiti taj zaključak jer im je svima stalo da gradski zastupnici i građani imaju informacije”, rekao je na zastupnik Zelene liste Nenad Matić.

Taj je zahtjev nazvao simboličnim jer oko obnove ionako nije napravljeno puno, a sutra je druga godišnjica zagrebačkog potresa. Izvješće bi, rekao je, trebalo obuhvatiti sve raspoložive informacije bez obzira jesu li u nadležnosti Grada ili Republike.


Komentari