Idemo na nove izbore? HDZ i Esih pritisnuli Bandića zahtjevima koje će teško moći ispuniti

Foto:Dražen Komar

Konstituirajuća sjednica zagrebačke skupštine prekinuta je u četvrtak.

Svakome ponešto-narodu ništa, tako nekako sažeti bi se mogle kalkulacije koje se zadnjih nekoliko dana vode u samome vrhu hrvatske metropole gdje se uspaničeni gradonačelnik Milan Bandić svim silama pokušava izboriti za još jedan gradonačelnički mandat. Jer, premda je odnio pobjedu na izborima, to ne znači da je pobjednik. Šampanjac će se, slično kao što je to slučaj u Splitu s njegovim kolegom Oparom, moći popiti tek nakon što se posloži skupština.

Konstituirajuća sjednica zagrebačke skupštine prekinuta je u četvrtak na samome startu uz prisustvo 51 zastupnika, zašto što u Mandatno povjerenstvo nije dostavljen niti jedan zahtjev za članove istoga. Bandić naime, svom trudu unatoč, većinu nije uspio ispregovarati, a pregovori s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem još nisu okončani, jer osim uklanjanja Trga maršala Tita bivši ministar kulture i kolegica mu Esih imaju još zahtjeva.

Čak tri kandidata za čelo Gradske skupštine

Naime, ona navodno sebe vidi u fotelji šefice Gradske skupštine, dok bi s druge strane Hasanbegović rado šefovao gradskom kulturom. Da svatko u ovoj neukusnoj storiji vuče vodu na svoj mlin svjedoče i zahtjevi podijeljenoga HDZ-a. Oni traže poziciju predsjednika Skupštine, jednako kao i Esih, pa oko toga traju pregovori, dok u HDZ-u istodobno traje pravi mali rat s obzirom na to da na lidersku funkciju pretendiraju Drago Prgomet i Mikulić, a to su pak predstavnici dviju dijametralno suprotnih HDZ-ovih frakcija.

Dok s jedne strane ljestve Prgometu drži sami predsjednik Andrej Plenković s druge strane Mikulić je godinama vjerni partner Milijanu Brkića, a s treće pak strane nije nikakav misterij da je ovaj dvojac u ozbiljnim sukobima te da predsjednik HDZ-a čini sve kako bi degradirao šefa Sabora i čovjeka koji mu u stranci puše za vratom.

Sve i da se dogovor po ovom pitanju postigne Bandiću s “hadezeovcima” neće biti lako jer traže od njega gradske urede za financije, zdravstvo i obrazovanje, ali i rekonstrukciju Holdinga u kojemu žele pozicije za svoje ljude, i to naravno rukovodeće, jer vladajući ispod toga ne idu.

No, ne ispuni li Bandić ove uvjete ne piše mu se dobro pa nije nemoguće da se nakon prosinca ponove izbore, dakako u slučaju ne izglasavanja proračuna i nesastavljanja većine.

>>>HDZ – ovci vode žestoku borbu za čelo Gradske skupštine, no u poželjnu fotelju zasjest će Bruna Esih?


Komentari