Iako mnogi od tog posla odustaju zbog loših uvjeta, prekovremenih i male plaće, Marijana u njemu uživa: ‘Volim to što radim!’

Foto: Zagreb.info

Svatko se barem jednom susreo s patronažnom sestrom, a ako ne zbog bolesti, onda barem na cesti. Lako ćete ih prepoznati, to su, prema osobnom sudu, uvijek nasmiješene žene, koje se kada prolaze kvartom pozdrave sa gotovo svakom susjedom, a poimence znaju i sve bebe na kvartu.

Cilj je patronažne njege pružiti zdravstvenu zaštitu korisnicima izvan zdravstvenih ustanova, poticati ih na očuvanje i unapređenje vlastitog zdravlja, posebno u situacijama babinja i trudnoće i u posebnim stanjima i okolnostima kao što su kronična bolest, invaliditet, starost ili loša socijalna (materijalna) situacija.

Marijana Jakčin, patronažna je sestra, a zaposlena je u Domu zdravljaZapad. Ujedno je i laktacijska savjetnica koja svojim znanjem i podrškom olakšava majkama i bebama uspostaviti toliko važno dojenje.

Foto: 7Dnevno

Razgovarali smo s njom povodom Tjedna sestrinstva koji se obilježava ovaj tjedan, a svi znamo da biti medicinska sestra u hrvatskom zdravstvu nije lagan posao. Osim što su posljednjih godina desetkovane odlascima kolegica i kolega u inozemstvu, rade preduge smjene, njihov posao je ponekad i važniji od liječničkog, ali razlika u plaćama je prevelika. Sve u svemu, profesija koja je plemenita samo u praksi, ali ne i na tekućem računu.

Marijana se slaže sa svime navedenim, ali i pak tvrdi – “volim taj posao, sretna sam što mogu pomoći, to je uostalom i naša misija”.

“U Zagrebu je patronaža dobro organizirana i ima nas dovoljno da pokrijemo sve korisnike koje imamo, no van Zagreba je već drukčija priča”, kaže nam Marijana.

Zadovoljstvo poslom je tim veće što si same mogu organizirati radni dan.

“Imam mogućnosti organizirati si radni dan, a sve ovisi o terenima i koliko osoba posjećujem, no ne žalim se, dobro je i volim to što radim”, priča Marijana.

Upitali smo je i što bi poručila svima na ovaj tjedan u kojem se odaje priznanje njenoj profesiji, a Marijana je k’o iz topa’ rekla: “Da se više brinu o svom zdravlju!”.

“Jako je bitno da svaki čovjek osvijesti brigu o vlastitom zdravlju, da odluči živjeti zdravo i ostati zdrav. Danas je u medicini naglasak na preventivi, tako da bih voljela da svi preuzmu malo više odgovornosti o vlastitom zdravlju”, kaže Marijana.

Za kraj upitali smo je je li zadovoljna stanjem u sestrinstvu u Hrvatskoj, na što odgovara da nije, ali ipak:

“Ja jako volim svoj posao i svjesna sam realnosti i mogućnosti”, zaključuje Marijana.


Komentari