I ZAGORCI GA NE ŽELE! ‘Naš bi Božek u tunelu kobase sušil’

Zagreb.hr

Milan Bandić je iz naftalina ponvno iskopao projekt tunela koji bi spajao Zagreb i Zagorje. O ovome se pričalo još “davne” 2005. godine, a protiv projekta su se pobunili, kao Matija Gubec, sami Zagorci jer smatraju kako bi se narušio njihov mir.

“Naš bi Božek u tunelu kobase sušil. Ne bi bilo loše da ga naprave. Ali, Božo bi tunel brzo zaštopal kolko bi kobasa objesil”, rekao je Božo Sačer za Večernji list.

“Čuj, ja ti iz kleti nis zišel već 25 let. Star sem ko Isusov magarac, a imam mustače kak Matija Gubec. I tu sam po cele dane. Mislim, retko idem van. I to sam kad moja Vesna dojde po mene”,  kaže smiješeći se konobar.

Glavni problem je ulazak i izlazak tunela. To je bio i problem 2005. godine, jer trasa koja se spominjala je trebala prolaziti kroz naseljena mjesta, objašnjava Josip Beljak, načelnik Stubičkih Toplica.

“Ne bi bilo više mira, Stubičke Toplice ne bi bile više ono na što su ljudi navikli. A baš zbog tog zelenila i mira ovamo dolaze živjeti mlade obitelji, dolaze vikendaši, ili oni stariji koji u mirovini iz grada dosele u Zagorje. Ako se dela tunel, nek se dela, ali drugom trasom. Nama bi tunel više značio – ne kao cesta, već kao tunelska cijev za željeznicu, za vlak ili tramvaj”, komentira Beljak.

Gradonačelnik Stubičkih Toplica, Nikola Gospočić, nadovezuje se i komentira da im najviše trebaju tračnice. Točnije, s povećanjem prometa došlo bi i do povećanja zagađenja, što bi uništilo zelenilo tog kraja.

“Tito je počeo kopati tunel. To je onaj sljemenski tunel kroz koji smo mnogi prošli kad smo išli prema donjoj stanici žičare. Navodno su, koliko se sjećam priče, počeli kopati 1947. godine, a kopali su ratni vojni zarobljenici. I kopali su, međutim, kako su neko vrijeme kasnije oni razmijenjeni, s time se stalo.”, koemntira Gospočić


Komentari