I TO JE VIJEST! Zadnji dan najduljeg mjeseca u godini za Zagreb je bio i najmirniji, evo što na to kažu u policiji

Ilustracija (Foto: PUZ)

Kako je počela veljača, inače najkraći mjesec u godini, tako smo se odmah oprostili i od onog najduljeg mjeseca: siječnja.

Nije to jedini mjesec koji ima 31 dan, ali titulu najduljeg dobio je zbog izazova rastezivanja budžeta nakon završetka božićnih blagdana.

U tako težim financijskim izazovima, nije nerealno očekivati da se ljudi okrenu kriminalu, tim više kako najdulji mjesec odmiče.

No, zanimljivo, kada smo u sklopu redovnih aktivnosti na portalu za Zagreb.info gledali policijska priopćenja za 31. siječnja, u potrazi za izvješćima o prijavama kaznenih djela za zadnji dan tog izazovnog mjeseca, nije bilo ničega posebnog za izdvojiti. Pa čak ni provala, ni krađi ni pljački ili razbojstva, uobičajenih kaznenih djela koji nažalost nisu rijetkost u gradu.

U redu, bilo je prometnih prekršaja te je Policijska uprava zagrebačka napomenula u sažetku i kako je bilo 27 kaznenih djela tog dana, ali nijedno nije bilo toliko ”strašno” da bi se zbog čega vrijedilo izdvojiti. S jedne strane su to sjajne vijesti, jer to znači kako se nije radilo o velikim problemima, ali je li doista moguće da je grad zadnji dan siječnja dočekao u tako mirnom tonu?

Ispodprosječni dan

Oko neobično mirnog 31. siječnja priupitali smo PUZ za komentar. Iako su skrenuli pažnju na sažetke gdje su naveli kako je 31. siječnja zabilježeno 27 kaznenih djela, ipak su se složili kako je to svakako ispod dnevnog prosjeka.

“Naime, dnevno bilježimo oko 40 kaznenih djela, no u toj su brojci i kaznena djela koja su zabilježena kroz kriminalistička istraživanja, o kojima glavnom izvješćujemo po završetku istih. S druge strane, u našim dnevnim priopćenjima vežemo se uglavnom uz kaznena djela koja su zabilježena na štetu prvenstveno fizičkih i pravnih osoba, dakle riječ je o konkretnim događajima za taj dan. No, kako ste i sami dobro primijetili, i u tom su slučaju, brojke (12 i 27) opet ispod uobičajenog prosjeka”, prokomentirali su iz PUZ-a 31. siječanj.

Dodatno su otkrili malo više detalja o tih 27 prekršaja. Među njima je, kroz ponedjeljak i utorak zabilježeno šest provala u domove, od kojih četiri u pokušaju.

Kad se ove brojke, ističe PUZ, stave u kontekst subjektivnog osjećaja sigurnosti i osobnog sigurnosnog stanja, onda taj broj pojedincu može biti značajan i velik.

Nema vijesti, ali i to je vijest!

“Baš zato, objektivno tumačenje analitičko statističkih podataka ima dvojako značenje; steći uvid u kretanje sigurnosnih pokazatelja i kroz medije odaslat poruku u smislu samozaštitnog ponašanja na način da čitatelj iščitava između ostalog, i vrijednosnu preventivnu poruku”, mišljenja su u PUZ-u.

Dodaju i kako ne bi bilo loše spomenuti kako su zabilježene tek dvije konkretne provale. 4 koje su ostale u pokušaju, mogle su, prema nagađanjima PUZ-a, završiti samo na pokušaju zahvaljujući uočljivosti okoline ili moguće tehničke zaštite zbog koje je počinitelj odustao.

Smatraju i kako nije naodmet spomenuti i kako “proteklih dana dva/tri dana ne bilježimo ni jedno razbojništvo u smislu prijetnji novčarskim institucijama, trgovinama, pa i samim građanima, nemamo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i primjerice kaznenih djela protiv života i tijela” ili kako nije ukraden nijedan automobil.

“Drugim riječima, vijest da se ništa ‘veliko’ nije dogodilo (a u tom smjeru ide i Vaš upit) jest isto vijest. No, podsjećamo kako se bilo koje kazneno djelo može dogoditi svakome svakoga dana pa dobro je ‘osvijestit’ kako se primjerice, provale ne događaju uvijek drugima nego i nama”, zaključuju iz PUZ-a.

Generalno gledano, trendovi kriminala idu silaznom putanjom, što znači da je stopa zločina u Zagrebu u opadanju.

Inače, najviše je kaznenih djela u Zagrebu zabilježeno 2003. godine, njih 26 360, a dovršetak obrade podataka za 2021. godinu očekuju se negdje u veljači.


Komentari