‘I sinoć su mi u jednom društvu tutnuli mikrofon pod njušku i morao sam pjevati’ Škoro o spornoj snimci iz restorana ‘kralja Adventa’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro, za N1 je u subotu komentirao snimku iz 2014. godine na kojoj pjeva u bistrou uhićenog kralja Adventa Denisa Mohenskog pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovom društvu.

Snimku je objavio Mohenski te 2014. godine na svom profilu na Facebooku, u petak su je prenijeli portali, a Škoru je snimka ponovno stavila u žižu javnosti jer je 2018. i 2019. godine imao kućicu na zagrebačkom Adventu. Otvorilo se pitanje je li bio u prijateljskim odnosima s Mohenskim, koji je uime Grada Zagreba iznajmljivao te kućice.

Škoro je za N1 danas to prokomentirao. “Hvala na pitanju i mogućnosti za odgovor, posebno stoga jer se uz moje ime otkad sam u politici veže mnogo toga, uglavnom na način da sam ja kriv za sve. Pa tako ako netko puca na zgradu Vlade, kriv sam ja, ako netko želi dobiti političke bodove onda priča gluposti da sam ja 1989. godine znao da će početi rat, da je moj punac četnički vojvoda, da sam ja bio po nekim klubovima. To su sve neistine, koje ću rado potkrijepiti dokazima.

Kada je riječ o ovom konkretnom slučaju – najvažnije je reći kada se gleda kronologija – nema u Hrvatskoj osobe koja je uhićena ili će biti uhićena, a da sa mnom nema barem fotografiju ili neki mali video. Ja se bavim takvim poslom. Jer ako ne pjevam, ispadam bezobrazan i bahat. To je moj posao i ponosan sam na svoje pjesme.

U konkretnom slučaju – ja 2014. godine nisam imao ni vinograd ni vino, počeo sam ga proizvoditi 2015. Dakle, ni na kraj pameti mi nije bilo da ću ja 2019. godine uzeti adventsku kućicu – koju nisam dobio nego sam ju platio. Ne znam, tog gospodina (Mohenskog) možda sam u životu vidio kao i mnoge druge ljude, ali nikad s njim nisam popio kavu, nisam s njim ručao niti bilo što dogovarao. Gospodina Bandića sam znao, njega su svi znali jer je bio gradonačelnik 20 godina. Ne sjećam se jesam li u konkretnom slučaju možda za susjednim stolom jeo ćevape, pa su me oni pozvali da nešto otpjevam. Vrlo je ružno to stavljati u taj kontekst jer je puno javnih osoba imalo adventske kućice, i Maja Šuput itd. Svi smo mi te kućice platili. Taj model nismo mi smislili, nego netko u Gradu, drago mi je da se vode takvi procesi jer je taj posao s kućicama bio vrlo netransparentan, vrlo skup i pod vrlo čudnim uvjetima su se stvari događale. I to na način da si ti morao poslije toga ispoštovati hrpu njihovih nebuloza od nabavke robe i nadalje”.

Otkrio je kako je kućicu na Adventu imao 2018. i 2019. godine te da do za njega nije bilo isplativo. Ipak, uspio je promovirati vino što je za njega bilo važno.

“Taj sustav je Grad Zagreb tako postavio, da se posao s kućicama davao nekom posredniku za jeftine novce, a onda je on to dilao vrlo skupo. To nije problem ni moj ni vaš, to je problem tog modela koji treba istražiti. Ne sviđa mi se da se meni sad pokušava imputirati da sam ja bio – što?”, kaže Škoro.

Ističe i da se ne sjeća angažmana u sklopu kojeg je pjevao Bandiću i Mohenskom. Komentirao je i druženja s “Kraljem Adventa”.

“Da mi netko stavi 10-15 fotki i da pokažem tko je od njih taj gospodin Denis, ja ne bih znao. Da mi netko stavi metak u cijev i prisloni na čelo i kaže da zapjevam pjesmu od Cece, ja znam tko je Ceca, ali ne znam niti jednu njezinu pjesmu”, tvrdi Škoro.

Odgovorio je i na pitanje što očekuje od istraga u Zagrebu.

“Očekujem barem dvije stvari, prvo da te istrage budu učinkovite i da završe nekim rezultatom. Mi imamo puno istraga, ali često one na sudu padnu. Očekujem ishod, da znamo je li netko kriv. Drugo, očekujem da se nastavi s tim istragama, rak rana našeg društva su klijentelističke i koruptivne priče, kriminal, mi smo zemlja u kojoj to caruje”, zaključuje.


Komentari