I prije očekivanog! Poznato kada će krenuti prve gondole na novoj sljemenskoj žičari

Screenshot

Zagrepčani će nakon dugih 13 godina napokon ponovo moći putovati žičarom na Sljeme i to vrlo skoro.

Kako piše današnji Jutarnji list, radovi su pri samom kraju, a zapakirane gondole uskoro će krenuti na svoju prvu vožnju. Danas kreću radovi na postavljanju sajli, koje bi trebale biit razvučene za 20-ak dana. Zatim će se vršitii usklađivanje pogonskog dijela s kontrolnim djelom.

U rujnu već kreću probne vožnje, ishođenje uporabnih dozvola, a oko studenog bi žičara mogla biti otvorena za javnost, tvrdi Goran Radić, voditelj projekta. Tako bi za ovogodišnji Advent vožnja do vrha Medvednice mogla biti jedna od novih atrakcija za turiste.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić lani najavio probnu vožnju za 31. svibnja, na Dan Grada Zagreba, zbog epidemije koronavirusa se radovi, koji su počeli lani u ožujku, produljili. Dio radnika na žičari tada se vratio u matične zemlje, a bilo je problema i s nabavom materijala i dijelova, pogotovo iz Italije.

Grandiozna ostakljenja zgrada kraj stanica tramvaja broj 15 bit će početna točka žičare, a tamo će se nalaziti kafić i trgovina sportske odjeće i opreme. Na drugom katu će biti radne prostorije za 24 buduća stalna djelatnika. Izgrađena je i podzemna garaža sa 210 mjesta, a pored se gradi i parkiralište s kružnim tokom s još 80 parkirnih mjesta.

U prostoru polazne postaje bit će slobodno za korištenje nekoliko izuzetno atraktivnih penjačkih stijena te stijene za djecu. U prizemlju zgrade će se prodavati karte, a tu će biti smješten i ukrcaj i iskrcaj putnika.

Nova žičara ima 84 najmodernije gondole s WiFijem, koje će voziti pet kilometara do vrha Sljemena. Bit će prilagođene i osobama u invalidskim kolicima, a u njih će se moći smjestiti i nosila za unesrećene. Skijaši i borderi svoju će opremu moći odložiti u posebne nosače. Svaka od gondola ima deset mjesta i trebat će im 16 i pol minuta do sljemenskog tornja. Žičara će se kretati brzinom od šest metara u sekundi.

U jednom satu moći će prevesti čak 1500 putnika, u odnosu na staru koja je prevozila 350 ljudi na sat u 90 kabina s po četiri mjesta. Na nadmorskoj visini od 877 metara smještena je među postaja Brestovac, pokraj oronulih ostataka nekadašnje bolnice. Gornja postaja žičare biti će na visini od 1030 metara.

Iako se nagađalo da će povratna cijena za vožnju stajati 50 kuna, to još nije službeno potvrđeno. Cijena vožnje starom žičarom bila je 11 kuna u jednom smjeru.

Za potrebe gradnje morale provesti brojne instalacije kako bi se osigurao rad žičare. Kako taj put ne bi ostao prazan, u suradnji s Hrvatskim šumama, napravit će se pješačka staza od Sljemenske ceste do Brestovca, kao i pristupna cesta.

Kad su počeli radovi, iz Grada su rekli kako će cijena gradnje iznositi 300 milijuna kuna plus PDV te da je ugovor u otvorenom postupku javne nabave dobila tvrtka GIP Pionir. Krajem 2019. godine Gradska skupština izglasala je odluku da ZET podigne kredit od 537 milijuna kuna za potrebe izgradnje sljemenske žičare. Tada se saznalo da je cijena gradnje narasla za 125 milijuna kuna. Rok otplate kredita je 15 godina. Voditelj projekta Goran Radić tvrdi kako troškovi neće rasti.

SLJEMENSKA ŽIČARA RUPA BEZ DNA: Troškovi poskupljuju više od 120 milijuna kuna

Komentari

loading...