I građani van mjesta prebivališta glasaju u metropoli: Redovi su ogromni, a mjera se ‘koliko-toliko’ pridržavaju, a bilo je i pritužbi Gongu!

Uzorni Zagrepčani glasaju od kad su se birališta otvorila, a isto je i sa građanima drugih mjesta prebivališta koji to mogu učiniti u prostorima Klasične gimnazije Zagreb.

Prema fotografijama čitateljice, redovi su ogromni, a razmak prema mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite za suzbijanje epidemije koronavirusa se, koliko-toliko, drži, dok zaštitne maske imaju svi.

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan svog mjesta prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, navodi Gong u priopćenju medijima, piše N1.

Gongu se javilo više građana u samoizolaciji van svog prebivališta koji ne mogu ostvariti svoje biračko pravo. Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo dužno je omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana obratili su se Gongu kako bi upozorili na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva. Također, biračice ukazuju kako pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

Kao i na prethodnim izborima, građani se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi, piše N1.

Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta – tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi su upućeni u Zadar.

Gong poziva birače da budu strpljivi obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u priopćenju Gonga.

Jedan od ulaza osiguran je za glasanje Zagrepčana iz tog dijela grada, a drugi ulaz, sa desne strane je za građane iz drugih mjesta prebivališta, koji se unutar prostora Klasične gimnazije dijele na izborne jedinice.

Invalidi kod glasanja imaju prednost, iako onima koji su izvan mjesta prebivališta nije osiguran ulaz za kolica.

Podsjećamo, u nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

Na posebnim biračkim mjestima glasovat će zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u vojarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u veleposlanstvu u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u vojarni u Poljskoj.

Gotovo 25 tisuća privremeno upisanih birača glasovat će na 103 posebna biračka mjesta, glasuju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.


Komentari