I DALJE SE DELA: Stižu novosti vezane za javni gradski prijevoz, ovo bi trebalo unaprijediti kvalitetu života Zagrepčana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

U četvrtak, 4. ožujka, u 10:00 sati, u ZET – u na Autobusnom pogonu Podsused, Kovinska 32, održat će se potpisivanje Sporazuma o zajedničkoj suradnji Grada Zagreba i INE na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz.

Zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba potpisat će Sporazum zajedno s članovima Uprave INE Darkom Markotićem i Nikom Dalićem.

Inače, veliki doprinos klimatskim promjenama ima popratna emisija CO2, a kako su stari dizelski motori značajniji izvori onečišćenja zraka, obnova i pomlađivanje voznog parka novim tehnologijama koje u puno manjoj mjeri onečišćuju zrak ili mu čak ne štete ni u kakvom pogledu djelovalo bi pozitivno u pogledu smanjenja emisija štetnih plinova
u cestovnom prometu.

Prvi korak k tome Grad Zagreb napravio je 2009. godine kada je ZET, uz tradicionalne autobuse kojima je pogonsko gorivo bio dizel, uveo na ceste i 60 autobusa na prirodni plin. Do 2019. godine ukupan broj autobusa pogonjeni stlačenim prirodnim plinom popeo se na 76, dok je 360 autobusa bilo pogonjeno dizelom.


Komentari