I DALJE DRAMA: ‘Borasovo upravljanje je nedemokratsko!’ Gong kritizirao upravu Sveučilišta u Zagrebu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu u proteklih nekoliko tjedana suočeno je s brojnim aferama koje pune medijske stupce. Od ispovijesti seksualno zlostavljanih studentica, Filozofskog fakulteta bez dekana, pa sve do prekorednog cijepljenja rektora Damira Borasa. Zbog svega navedenog, uprava Sveučilišta je pod povećalom javnosti, ali i institucija.

Tako je Gong poslao apel da uprava osigura transparentnost donošenja odluka Senata, najvažnijeg sveučilišnog tijela. Apeliraju da se sjednice Senata organiziraju na način koji će omogućiti argumentirano iznošenje stavova njegovih članica i članova, a to je putem usmene i neposredne rasprave uživo ili preko odgovarajućih online platformi. Time će se, ističe, osigurati transparentnost upravljačkih procesa na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

Gong u priopćenju navodi da se sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu već duže vrijeme održavaju bez mogućnosti adekvatne rasprave i sučeljavanja argumenata članica i članova Senata. Naime, uprava Sveučilišta, na čelu s rektorom, organizira sjednice isključivo putem e-maila, čime je, ističu, onemogućena bilo kakva smislena i funkcionalna razmjena informacija i argumenata.

Sve to događa se, kažu, u situaciji kada druga sveučilišta u Hrvatskoj, ali i brojne sastavnice zagrebačkog, već imaju razvijene dobre prakse održavanja sjednica u uvjetima pandemije. One idu od održavanja sjednica uživo u dovoljno velikim prostorijama koje omogućavaju poštivanje epidemioloških mjera pa do korištenja različitih online alata koji osiguravaju održavanje sjednica u stvarnom vremenu.

“Navedeni primjeri pokazuju kako se u slučaju sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta ne radi o izostanku kvalitetnih alternativa, nego o nedemokratskom habitusu aktualnog rektora i njegovih suradnika”, poručuju iz Gonga.

Komentari