HZZO ODBIO PRIJEDLOG LIJEČNIKA: Dječačić poslan na operaciju u Hamburg, iako se ona mogla obaviti u Zagrebu

FOTO: RTL Direkt

Slučaj malog dječaka koji je na operaciju morao otići u inozemstvo, iako je ona bila moguća u Zagrebu.

Mali David ima kralježak viška, zbog čega je morao na operaciju, a njegova ga je majka morala slati u inozemstvo, iako je tu istu operaciju mogao napraviti jedan liječnik u Hrvatskoj. No, Pravilnik HZZO-a ne predviđa takve operacije.

Liječnik u Zagrebu Davidovoj je majci rekao da je najbolje da dijete odvede na operaciju u Hamburg, a taj prijedlog objasnio argumentom da nije potrebno ići kod nekoga tko radi ovako povremeno, kad mogu ići u kliniku u Hamburg na dnevnoj bazi. Majci Gorani Gajin najgora bi opcija bila sjediti i čekati, stoga su pristali odvesti dijete na operaciju u Hamburg.
Nakon što su se vratili, Davidu je na leđama nastala kvrga i njegova majka odlučila je pokazati RTG snimke doktoru Vladimiru Kovaču.

Kirurg Vladimir Kovač ustvrdio da se radi o trokutastom deformiranom kralješku koji se trebao izvaditi, kralježnica se trebala skratiti i fiksirati dalje na tom mjestu, a kralježnica se nije ispravila i kralježak je još uvijek na tom mjestu. On je majci ponudio rješenje za problem malog Davida još prije dvije godine, no u KB Dubrava u kojoj radi nema uvjeta za operaciju mališana. Iako doktor Kovač ima ugovor i s privatnom klinikom Aritera, ona nije ugovorna ustanova HZZO-a, prenosi RTL Direkt.

FOTO: RTL Direkt
FOTO: RTL Direkt

Pitanja bez odgovora

“Ja sam bio voljan operirati dijete u bolnici Dubrava, bio sam ga voljan prvi put operirati u Ariteri, i voljan sam ga operirati ponovno“, kaže Kovač.

Iz HZZO-a odgovaraju pitanjem: Zašto kirurg ne bi zahvat obavio u javnoj, a ne privatnoj ustanovi i bi li ga on operirao u bilo kojoj drugoj bolnici?

“A recite mi vi koja je potreba ići u goste, ako mogu operirati u svojoj kući? Zašto je problem potpisati ugovor?”, odgovorio je Kovač protupitanjem.

Operacija nije uspjela i David mora na novu

HZZO snosio je troškove liječenja u koje je, prema njihovom odgovoru, stajalo 15 i pol tisuća eura, a trajalo tjedan dana, no majka malog dječaka tvrdi da to ne može biti točno. Kaže da su u bolnici bili 14 dana, zagipsali ga od vrata do kukića i jedna noga bila mu je u gipsu, i morao je mirovati poslije šest tjedana. Kada su to obavili, vraćali su se sanitetom natrag.Sanitetom su se vozili tri puta u Njemačku – na predoperativne pretrage koje su Nijemci ispočetka obavljali sam zahvat, treći put na skidanje gipsa i stavljanje plastične ortoze napravljene po mjeri.

Poliklinika Aritera dala je ponudu gdje bi kompletno liječenje stajalo 20 tisuća eura, ali HZZO nije pristao i poslali su dijete u Hamburg. No, operacija nije uspjela i David mora na novu. HZZO ponovno pokriva troškove liječenja samo u istoj klinici u Hamburgu.

“Ne vjerujem da je Hrvatska jeftinija nego Hamburg, to mi je suludo povjerovati. Ja samo želim da se profesoru Kovaču omogući da operira i da moje dijete ima kralježnicu kakvu bi trebalo imati poslije ovakvog zahvata”, kaže Davidova majka, no Zakon tu mogućnost ne predviđa.


Komentari