HŽ SE ISPRIČAVA PUTNICIMA: Tvrde da je kondukter postupio po pravilima

Facebook / Ilustracija

Jučer smo pisali o događaju iz vlaka 8052, a danas smo dobili i odgovor iz HŽ-a.

Kako smo jučer napisali, kondukter u vlaku koji vozi smjerom Dugo Selo-Harmica zaustavio je prometovanje na 40 minuta, zbog jednog čovjeka bez karte.

Putnik bez karte htio je istu kupiti, no konkukter nije imao sitnog da mu vrati ostatak novaca. Kako je to bilo posljednjih 100 kuna koje je čovjek imao kod sebe, svoju novčanicu je uzeo natrag, a potvrdu o kusuru je odbio jer mu je trebao novac. Na posljetku je pozvana i policija.

>>> ZBOG 9 KUNA VLAK STAJAO 40 MINUTA: ‘Ma sram vas bilo HŽ i vaše famozne konduktere!’ (VIDEO)

Obratili smo se Hrvatskim željeznicama da prokomentiraju slučaj i danas je stigao njihov odgovor koji prenosimo u cjelosti.

“Poštovani,

HŽ Putnički prijevoz ispričava se putnicima vlaka 8052 koji je jučer vozio na relaciji Zagreb GK (15.16) – Harmica (15.56) zbog kašnjenja vlaka i situacije u kojoj su se zatekli.

Ponekad kondukter nema dovoljno sitnog novca da uzvrati putniku prilikom plaćanja karte. Sukladno propisanoj proceduri, u tom se slučaju putniku u vlaku izdaje potvrda za povrat novca, na kojoj je naveden iznos koji mu je potrebno vratiti, a koji putnik može podići na blagajnama kolodvora/stajališta. Navedena procedura je uobičajena, te su i dosad putnici na temelju navedene potvrde podizali neuzvraćene novce na putničkim blagajnama, npr. kroz Zagreb Glavni kolodvor dnevno prolazi oko 35 tisuća putnika, a na blagajnama u kolodvoru se na temelju tih potvrda novac isplaćuje 1-2 puta dnevno. Putnik mora imati prijevoznu kartu ili je kupiti u vlaku ako je nema.

S obzirom da je u vlaku 8052 došlo do remećenja unutarnjeg reda u željezničkom prometu, kondukter je zatražio pomoć policije.

Zbog navedene situacije, HŽ Putnički prijevoz i ovom prilikom apelira na putnike koji kupuju kartu u vlaku da pripreme sitan novac. Kako bi putnici mogli na što jednostavniji način kupiti kartu, uvedeni su novi kanali prodaje, npr. mogućnost kupnje e-karte putem interneta. Uskoro će biti uvedeni i kartomati u većim kolodvorima kao još jedna mogućnost gdje putnici mogu brzo i jednostavno kupiti kartu”, napisali su u mailu iz HŽ-a.

Ne zna se na što točno misle pod “remećenjem unutarnjeg reda” jer je jasno vidljivo na snimci da je čovjek mirno stajao u vlaku ne radeći nikakve probleme. Napomenimo još i da na pitanje zašto kondukter nije dopustio da netko drugi plati čovjeku kartu, nismo dobili odgovor.


Komentari