HŽ Infrastruktura: ‘Ne podržavamo iscrtavanje Hendrixovog grafita, ali…’

FOTO: Robert Križanac

Pod okriljem noći ponovo je prefarban kultni grafit.

“Hendrixov” most u Zagrebu ima posebno mjestu u srcu stanovnika i kroz godine se promaknuo kao jedan od najvećih simbola glavnog grada. Ono što ga čini posebnim je natpis “Hendrix”, koji je gradonačelniku, čini se, trn u oku.

Već 2015. pokušao ga je ukloniti, te ga je bez znanja građana prefarbao, no to nije dugo potrajalo. Isti postupak je ponovo i prije nekoliko dana, čime je stanovnike natjerao da se zapitaju mrzi li ih on.

>>> ‘Imam osjećaj da on nas mrzi’: Bandić ponovo prefarbao Hendrixa ‘pod okriljem noći’

Koliko Zagrepčani vole ovaj most govori i činjenica da su 2015. predložili da se on i službeno preimenuje u “Hendrixov most”, a to je podržala i HŽ Infrastruktura koja je prijedlog za preimenovanje uputila Državnom uredu za imovinu. Upitali smo ih u kojoj je fazi taj proces i kako komentiraju uklanjanje grafita, njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovana,

sporazumom između HŽ Infrastrukture i grada Zagreba, grad Zagreb se obvezao izvesti dekorativnu rasvjetu na željezničkom mostu Sava zeleni u sklopu čega se izvode i trenutni radovi koji uključuju i otklanjanje više grafita koji su se nalazili na mostu.

Željeznički most Sava zeleni je zaštićeno kulturno dobro te na konstrukciji nisu dozvoljena nikakva obilježja. Iako se grafit na mostu već desetljećima pojavljuje, HŽ Infrastruktura ne može podržavati njegovo iscrtavanje upravo zbog toga što je most spomenik kulture.

Osim toga pojedinci koji oslikavaju grafit u nekontroliranim uvjetima ugrožavaju svoju sigurnost i tako dovode sebe u opasnost. Ipak, zbog činjenice da je grafit postao dio urbane kulture grada Zagreba, HŽ Infrastruktura je krajem 2015. načelno podržala inicijativu dijela građana o preimenovanju mosta.

S poštovanjem,

Korporativne komunikacije
HŽ Infrastruktura

Iz priloženog se vidi da se još uvijek ne zna u kojoj je fazi proces preimenovanja, a odgovor na to pitanje nismo dobili ni iz Državnog ureda za imovinu.

 


Komentari