‘HVALA ŠTO STE POLOMILI KIČME ZA NAS’! Zagrepčani složno podržavaju kultni centar: ‘Dođe mi da se opet iselim iz Hrvatske’

Kulturni Centar Mesnička/ Ivana Nobilo Cropix

Vijest o zatvaranju Kulturnog centra Mesnička šokirala je njegove vjerne posjetitelje koji su dugi niz godina mogli uživati u zajedničkim druženjima, izložbama i svakodnevnim svirkama uživo.

Nakon poduže objave na službenom Facebook profilu u kojoj se ekipa KCM-a oprašta i kreće u smjeru novih projekata, stvorio se niz komentara podrške omiljenom centru za kulturu.

“Prestrašno! Jako mi je žao! Dođe mi stvarno da se opet iselim iz Hrvatske! Sretna sam što sam imala izložbu u KCM i nadala sam se još kojoj”, napisala je jedna pratiteljica.

“Jedno od zadnjih mjesta pod suncem gdje su umjetnici, alternativni i “neshvaćeni” bili sigurni i slobodni završava svoju priču. Generacije koje dolaze imaju sve manje prostora i načina izražavati se i komunicirati sa živim ljudima, bez ekrana i bez ograničenja. Tužna vijest. Zoran Drlić i cijela ekipa – hvala za stotine predivnih noći, hvala što ste polomili kičme za sve i hvala što ste se usudili sanjati. Neće se zaboraviti”, napisao je Karlo.

U jednom komentaru, razočarana je pratiteljica napisala: “Počela sam plakati. Dali ste toliko puno i bili ste jedini koji ste ovom gradu nešto uspjeli priuštiti”.

“Baš mi je žao jer ste bili prekrasno mjesto s puno duha i normalnim cijenama. Često ste nas znali iznenaditi rakijicama, limunadom pa čak špekom ili kobasama, a o srdačnosti i ljubaznosti da ne govorim”, rekla je Nives te dodala: “Nadam se da će ipak netko uvidjeti kolika je to greška i pomoći da se takvo mjesto ne ugasi”.

Jedna je pratiteljica KCM-a podsjetila Luku Korlaeta, Tomislava Tomaševića i Danijelu Dolenec da građani Zagreba nisu glasali za zatvaranje centra za vrijeme njihovog mandata.

“Bitno da u ostatku centra sviraju narodnjaci i to je ok jer mafija drži lokale i u osinjake se ne dira?”, stoji u upitu.

“I tako grad gubi još jednu prekrasnu priču, mjesto koje vole i turisti i domaći, mjesto za umjetnike svih vrsta. Srce mi puca od tuge, ali sam ponosna na vas i vašu odluku jer znam koliko vam je teško bilo ju donijeti. Teško je raditi ono što voliš kad nemaš potporu potrebnih institucija za opstanak”, napisala je Suzana i poručila ekipi da hrabro krene u nove izazove.

Podsjetimo, Kulturni centar Mesnička svoja je vrata odlučio zatvoriti zbog problema s nadležnim institucijama. Centar u Mesničkoj inače je bio kultni klub koji je organizirao izložbe, koncerte, tribine, scenske nastupe, kvizove, radionice, sajmove te sve vrste predstavljanja umjetnika.

Omiljeni prostor Zagrepčana sastoji se od tri cjeline – kafića s vlastitom knjižnicom, umjetničke galerije i noćnog kluba, a bio je poznat upravo po tome što su posjetitelji svaku večer mogli uživati u svirkama uživo.


Komentari