HURO: ‘Vlast nastavlja vršiti pritisak metodom revolucionara’, ograđuju se od djelovanja udruge Hrvatska mati

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska udruga roditelja-odgojitelja reagirala je priopćenjem na najavu udruge Hrvatska mati kako se sastaju s dogradonačelnicom Danijelom Dolenec.

“Javno se ograđujemo od sadašnjeg djelovanja Udruge Hrvatska mati, koja istupa kao predstavnik roditelja odgojitelja. Svojim aktivnostima ne pridonose zaštiti istih (nisu krenuli pravnim putem, na sud nisu predali zahtjev), a nekim svojim postupcima čak bi mogli nanijeti štetu korisnicima mjere”, stoji u priopćenju udruge HURO.

“Najavom današnjeg sastanka kod dogradonačelnice Dolenec na svoje traženje”, smatraju iz udruge HURO, “u situaciji kad je Visoki upravni sud RH reagirao i to u korist roditelja odgojitelja, oni djeluju nerazborito i nikako zaštitnički prema korisnicima”.

Podsjećaju i da gradska vlast niti u jednom trenutku do sada nije izjavila kako neće podmirivati obveze prema aktivnoj Odluci o roditeljima-odgojiteljama i prema sudskoj odredbi, tako da prijetnja gradu stvara pogrešnu sliku o situaciji i o korisnicima, smatraju iz HURO.

Smatraju i kako iz udruge Hrvatska mati indirektno napadaju sud, što bi više bilo u skladu s aktivnostima gradske vlasti i smatramo to potencijalnom štetom za korisnike prava na mjeru roditelj odgojitelj.

‘Metode revolucionara’

Također, u priopćenju navode kako gradska vlast sadržajem požurnice sudu ponovno manipulira i to neprovjerenim podacima.

“Korisnici mjere su napokon malo odahnuli, ali gradska vlast nastavlja vršiti pritisak metodom revolucionara time što javnost putem medija obavještava kako upućuje požurnicu sudu s molbom da što prije donesu svoju odluku o zakonitosti, u kojoj Grad Zagreb ističe kako je sudskom obustavom izvršenja stvorena neizvjesnost kod korisnika i to kod onih koji su se zaposlili”, navode u priopćenju iz HURO.

Anketa udruge HURO (foto: HURO)

Prema vlastitoj anketi kojom su obuhvatili 1396 korisnika, došli su do podatka da se samo jedan posto anketiranih korisnika zaposlio, a imaju dijete do sedam godina te da se samo dva posto korisnika zaposlilo uz mjeru roditelj – odgojitelj, a da imaju dijete preko sedam godina.

“Anketom koja je među naše članove korisnike mjere puštena prije 24 sata i za sada je jedini relevantni pokazatelj, jer odaziv korisnika prikazuje i dokazuje ovo što gornjim tekstom tvrdimo: malen je udio korisnika koji je bio zaposlen uz mjeru RO i zaista jedino može i mora biti naglasak na tisuće i tisuće korisnika koji sada nisu u neizvjesnosti”, zaključuju u priopćenju iz HURO-a.

Komentari