HURO najavljuje moratorij na odluku o ukidanju mjere i upozorava ‘u jaslicama nema mjesta!’

Foto: Screenshot

Hrvatska udruga roditelj-odgojitelja (HURO) poslala je priopćenje u kojem odgovaraju na jučerašnje navode zamjenica gradonačelnika Danijele Dolenec kada je rekla da “slobodnih mjesta ima u svim gradskim vrtićima, ukupno 380 slobodnih mjesta i poručila ‘Žene imaju pravo tražiti posao već sada i upisati djecu u vrtić”.

“Na stranici Grada Zagreba jednom mjesečno ažurira se stanje slobodnih mjesta kako u privatnim i vjerskim tako i u gradskim vrtićima, prema čemu je vidljivo da mjesta u jasličkim skupinama nema uopće, a mnogi korisnici mjere roditelj odgojitelj s djetetom/djecom te dobi bili bi prisiljeni zaposliti se, jer od 1.000kn mjesečne naknade ne bi mogli preživljavati”, navode u odgovoru iz HURO.

Foto: Screenshot

Problem jaslica

“Za djecu vrtićke dobi također mnogi vrtići prema gornjoj evidenciji nemaju niti jedno mjesto, što potvrđuje da su prostorni, ali i kadrovski kapaciteti i dalje problem”, apeliraju iz HURO i podsjećaju da su na takav problem ukazivali još u studenom prošle godine.

Od najavljenih kompenzacijskih mjera još ništa, upozoravaju iz udruge HURO, “do sada nisu ponudili niti jednu kompenzacijski mjeru, te smatramo kako vode neodgovornu socijalnu politiku za djecu i obitelji s djecom”.

Svaki roditelj u Zagrebu koji u svibnju preda zahtjev za upis u vrtić mogao bi se naći u situaciji, smatraju u udruzi Huro, sa navode da je ‘za sve kriva brzopleta i nepromišljena odluka zagrebačke vlasti’.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog svega što je zagrebačka gradska vlast ‘propustila učiniti’, najavljuju da će na sjednici Skupštine u travnju tražiti moratorij odnosno odgodu stupanja na snagu izglasane Odluke o izmjenama kako bi se ublažila izvjesna kriza, a sve zbog prisutnog poskupljenja energenata i hrane što najviše pogađa obitelji s više djece, čime se ista dovode u socijalnu ugrozu.


Komentari