HURO demantira dogradonačelnicu Dolenec: U vrtićima ima 380 mjesta, a šest tisuća je djece koja izlaze iz mjere

Foto: Screenshot

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja reagirala je na izjavu zamjenica gradonačelnika Danijele Dolenec kada je rekla da u zagrebačkim vrtićima ima 380 slobodnih mjesta.

“U cilju istinitog informiranja javnosti te zaštite nešto više od 5700 korisnika mjere roditelj odgojitelj i više od 20,000 djece o kojoj se brinu – dužni smo ukazati na činjenicu da dogradonačelnica Zagreba, gđa Dolenec ponavalja nestine manipulirajući građanima Zagreba čije je interese plaćena zastupati.  Naime, gđa Dolenec jučer je ponovno iznijela neistine o vrtićkim kapacitetima u Gradu Zagrebu te načinu na koji ih roditelji odgojitelji mogu koristiti”, navode iz HURO u priopćenju.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

“Dolenec je u više navrata, a opet jučer ponovila kako Odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj  osim mogućnosti zaposlenja sada dozvoljava roditeljima da uz zadržavanje statusa odmah i upišu djecu u vrtiće u kojima još ima 380 slobodnih mjesta“, i dodaju da je istina drugačija.

Objasnili su i kako odluka gradonačelnika Tomaševića “kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za aktualne korisnike stupa na snagu 1. svibnja te se tek od tada djeca u dobi od tri do čest godina mogu upisivati u vrtiće uz istovremeno primanje naknade od 1.000 kuna”.

Foto: Zagreb.info

Svaki roditelj odgojitelj koji sada pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status korisnika. Roditelji koji su na temelju istupa Dolenec u medijima zatražili informaciju od vrtića mogu li upisati svoju djecu  – dobili su odgovor da ne mogu, osim ako ne donesu potvrdu da su izašli iz mjere”,  piše u priopćenju iz HURO  te navode primjere odgovore iz vrtića koje su dobili neki korisnici: – „Budući da ste korisnica mjere roditelj odgojitelj uz obaveznu dokumentaciju trebate nam priložiti i potvrdu da ste prestali koristiti novčanu pomoć za roditelja odgojitelja.”

‘Šest tisuća djece vrtićke dobi’

 

Kako su HURO i U ime obitelji zajedno s inicijativom U djeci je budućnost zatražile ocjenu zakonitosti odluku gradske vlasti, a brinu se o oko 6,000 djece vrtiće dobi koja nisu pohađala vrtić zbog uvjeta mjere – “iznimno je važno za roditelje odgojitelje da pričekaju na odluku Visokog upravnog suda ili uvođenje privremene mjere koja će zaštititi njih i njihove obitelji od samovolje Tomaševića i Dolenec”.

Foto: Zagreb.hr

Navode u priopćenju i da je realan problem s prostornim i kadrovskim nedostatcima u zagrebačkim vrtićima i da gradska vlast nije učinila ništa za rješavanje tih problema. Također, upozoravaju i da “bi Grad Zagreb mogao imati ogroman socijalni problem zbog nekoliko tisuća neupisane djece jasličke i vrtićke dobi korisnika mjere roditelj odgojitelj koji bi bili prisiljeni zaposliti se, jer ne mogu živjeti s 1000 kuna mjesečne naknade”.

“Za ostale naše sugrađane također je upitno slobodno mjesto u vrtiću koje će zatražiti za svoje dijete, čime sve to više nije samo problem korisnika mjere roditelj odgojitelj.”

Komentari