Humanitarna vatrogasna utrka u Sesvetskom Kraljevcu

FOTO: Facebook/ Vatrogasna postrojba Zagreb

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvetski Kraljevec je neprofitna udruga u službi Grada Zagreba, a na usluzi građanima grada. Osim redovitih aktivnosti sukladno zakonu ove godine smo uz manje požare u mjestu također gasili požare na CIOS, Jelenovcu – sportska dvorana i restoran, u Splitsko-dalmatinskoj županiji – ispomoć kolegama na priobalju zajedno s još 20ak vatrogasnih društava iz Grada Zagreba.

Unatoč već velikoj požrtvovnosti i puno dobrovoljnog rada, želimo pomoći našim bližnjima još više te zadnjih nekoliko godina provodimo i tri veća projekta, od koja su dva humanitarnog karaktera. Jedan od projekata je i Humanitarna utrka vatrogasaca stepenicama na vrh Poslovne zgrade VMD-a, Strojarska 20. Do ove godine trčali smo u Zagrepčanki, pod nazivom utrke Zagrepčanka 512. Sve startnine i dodatno prikupljene donacije uplačuju se za Hrvatsku udrugu leukemija i limfomi. www.hull.hr.

Zašto baš Hrvatska udruga leukemija i limfomi? Zato jer svakog dana u Republici Hrvatskoj obole otprilike 4 osobe od jednog od oblika raka krvi. Zato jer su baš vatrogasci skupina koja ima 15% veću mogućnost oboljevanja od leukemije i limfoma. Zbog čega? Zbog uvjeta u kojima rade, zbog plastika i drugih materijala koji se nalaze u našim domovima, a kada gore još su štetniji. Dim i čestice prodiru u uniformu, pa preko kože i udisajem u vatrogasca.

Sama utrka nastala je po uzoru na Novozelandsku utrku u Aucklandu, Firefighter Sky Tower Stair Challenge koja se održava već 12 godina po uzoru na utrku u Seattlu, USA. Naša utrka je međunarodnog karaktera (u istoj sudjeluju od prve godine i kolege vatrogasci iz Slovenije), a svake godine na utrci natječe se sve više vatrogasaca, te je prošle godine istu istrčalo 118 vatrogasaca, dok je prve godine na istoj sudjelovalo tek nešto više od 30 vatrogasaca.

Želimo ovim putem promovirati vatrogastvo, te pokazati našu spremnost, te vjerujemo kako će ova utrka i dalje samo rasti i imati sve više sudionika.  Za potrebe Humanitarne akcije dodijeljen nam je telefonski broj za prikupljanje donacija, 0609005. Kod poziva broja donirate 6,25 kn, PDV uključen.

U sklopu Humanitarne akcije organizirali smo Humanitarni sat plesa, u Buena Visti, 17.11.2017., na kojem su zainteresirani mogli naučiti osnovne korake salse. Također organizirali smo dva javna treninga trčanja po stepenicama na stubama na Dolcu, a pritom informirali građane o samoj Humanitarnoj akciji na štandu uz Dolac, te na štandu na Cvjetnom trgu, u Zagrebu. Jedan trening smo odradili 18.11.2017., a drugi će se održati 25.11.2017. subota od 10.00 sati sa štandovima također na Dolcu i Cvjetnom trgu.

Humanitarna vatrogasna utrka stepenicama u poslovnoj zgradi VMD-a u Strojarskoj 20, održat će se 02.12.2017. godine gdje će se vatrogasci u opremi, a neki i s aparatom za disanje, natjecati tko će prije preći 31 etažu. Kreće se iz podruma -4, a završava na 26. katu s pogledom na grad Zagreb i Medvednicu. Do sada je prijavljeno 126 natjecatelja.

Više o samoj utrci možete pronaći na stranici: https://www.facebook.com/events/328938250849337/

Prijave: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/514


Komentari