HT negira optužbe organizatora: ‘Podržavamo INmusic festival i ne ugrožavamo sigurnost posjetitelja’

inmusicfestival.com / Julien Duval

Organizatori INmusic festivala apelirali su u utorak na Grad Zagreb i nadležne gradske urede da ne dozvole izgradnju trajne bazne stanice HT-a na lokaciji na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu, niti bilo kojoj drugoj lokaciji koja bi ugrožavala sigurnost posjetitelja tog festivala, jer se u suprotnom festival neće moći održati.

“Ako se HT-u odobri postavljanje trajne bazne stanice sigurnost posjetitelja bila bi ugrožena, odnosno organizacija festivala bit će prisiljena donijeti jedinu razumnu odluku da se INmusic festival više ne održava u Zagrebu”, stoji u priopćenju INmusic festivala.

Kako pojašnjavaju organizatori festivala, iz dopisa koji je HT poslao Gradu Zagrebu jasno se vidi da HT namjerava postaviti baznu stanicu visine 25 metara u središnji i ujedno publikom najprometniji dio festivala što bi, tvrde, nužno suzilo prolaz za publiku između dvije glavne pozornice .

Ističu da su suženi komunikacijski kanali ili prolazi za publiku iznimno opasni kod velikih okupljanja jer mogu dovesti do zastoja, a ljude koji se nalaze u sredini zastoja dovesti u smrtnu opasnost. Podsjećaju na poznatije tragične slučajeve na velikim glazbenim festivalima, poput danskog Rosklide festivala 2000. godine, kada je poginulo devetoro ljudi, i festivala Love Parade u Duisburgu 2010. godine, kada je poginula 21 osoba, a preko 500 ljudi je ozlijeđeno.

“Nismo stručnjaci za telekomunikacije, ali jesmo stručnjaci za regulaciju kretanja mase na lokaciji na kojoj se festival uspješno održava već 11 godina”, ističu organizatori INmusica dodajući kako nikada neće dovesti sigurnost posjetitelja u pitanje ni zbog kakvog razloga.

“Situacija je potpuno apsurdna jer ako se HT-u odobri da izgradi trajnu baznu stanicu na traženoj lokaciji, a koju po vlastitom priznanju grade upravo zbog INmusic festivala, sam INmusic festival neće se moći održati”, navode u priopćenju.

Organizatori festivala također demantiraju objave HT-a da trajnu baznu stanicu visine 25 metara namjerava postaviti na isto mjesto gdje su prošle godine postavili privremenu baznu stanicu visine 10 metara i da su dobili suglasnost Grada Zagreba za to.

Ističući veliki kulturni i turistički značaj INmusica za Zagreb i Hrvatsku , organizatori poručuju kako su sigurni da je održavanje takvog festivala od daleko većeg značaja za zajednicu od postavljanja trajne bazne stanice HT-a radi ostvarivanja dodatnog profita.

HT: ‘Ne ugrožavamo komunikacijske puteve i sigurnost posjetitelja’

Hrvatski Telekom (HT) priopćio je u utorak kako od samih početaka podržava INmusic festival te će i ove godine na istom mjestu, kao i prethodne dvije godine, postaviti privremenu baznu stanicu na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu, koja ničime ne ugrožava komunikacijske puteve niti sigurnost posjetitelja.

>>> Upitno održavanje INmusic festivala?

“Sve će u komunikacijskom i lokacijskom smislu biti kao i prijašnjih godina i u dogovoru s Gradom Zagrebom”, ističu u HT-u reagirajući na optužbe organizatora INmusic festivala da HT izgradnjom trajne bazne stanice na Otoku hrvatske mladeži ugrožava sigurnost posjetitelja festivala i samo održavanje festivala.

HT navodi da je postavljanje trajne bazne stanice na ŠRC Jarun predviđeno do ljeta 2019. kako bi se ugostiteljima i drugim poslovnim subjektima osigurala veća brzina interneta, te dodatni kapacitet za vrijeme održavanja INmusica zbog velikog broja posjetitelja, ali da je konačna lokacija trajne bazne stanice još uvijek na razini prijedloga.

“HT priprema projektnu dokumentaciju za postavljanje trajne bazne stanice do ljeta 2019. godine na Otoku hrvatske mladeži, a konačna lokacija je još uvijek na razini prijedloga i o njoj će odlučiti Grad Zagreb, koji je vlasnik i upravitelj prostora. Trajnim rješenjem bi se na otok dovela i optička veza koja će poslužiti svim operatorima, upravitelju ŠRC-a Jarun i svim organizatorima budućih događaja”, stoji u priopćenju.

HT pritom naglašava da od samih početaka podržava INmusic festival, podsjeća da je u određenom razdoblju bio i generalni pokrovitelj festivala, kao i da zadnjih nekoliko godina komunikacijski podržava festival omogućujući posjetiteljima stabilnu i nesmetanu mobilnu vezu upravo s ciljem njihove sigurnosti.

Komentari