Horvatinčića oslobodili zbog nesvijesti, a 2011. je govorio ovo

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nepravomoćna oslobađajuću presudu zagrebačkom poduzetniku koji iza sebe ima već popis od četvero ubijenih ljudi.

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je Tomislav Horvatinčić nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana.

Točno u 12 sati Vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe obznanilo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkom poduzetniku koji iza sebe ima već popis od četvero ubijenih ljudi.

“Imajući u vidu iskaz Tomislava Horvatinčića i svjedoka te vještačenja, kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe”, rekla je sutkinja Šupe prilikom izricanja presude te je dodala kako “optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja”.

Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro.

Za Horvatinčića je tužiteljica zatražila zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom. Ona je zatražila da se optuženiku izrekne i mjera zabrane upraljvanja motornim vozilima, dok je Horvatinčićev odvjetnički tim (Baica, Miljveći, Došen) zatražio oslobađajuću presudu, zbog njegove neubrojivosti uslijed gubitka svijesti (sinkope) prije udara u jedrilicu.

Ovako je govorio 2011. godine

Pa, iako je danas oslobođen jer je izgubio svijest, Tomislav Horvatinčić službenim priopćenjem poslanim svim medijima te 2011. godine potvrdio je da je bio priseban te nesvjesticu nije spominjao.

“Ovim putem mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara”, stajalo je u priopćenju.


Komentari