Hrvatski znanstvenik objasnio zašto u Hrvatskoj neće umrijeti 1500 ljudi od COVIDA-19, podržao ga i Nobelovac Levitt

Foto: Pixabay

Sveučilište u Washingtonu nedavno je šokirao hrvatsku javnost prognozom kako će do kraja rujna, od koronavirusa u našoj zemlji umrijeti 1500 ljudi. Ta brojka šokirala je i svjetsku javnost, a na kraj joj je odlučio stati Nenad Bakić, hrvatski poduzetnik koji je ujedno i izvrstan matematičar.

On se na Twitteru u nizu objava osvrnuo na predviđanja i istaknuo sve što je u njima krivo.

“Pozivam IHMU (Institue of Health Metrics) UW (University of Washington) da ispravi GIGO model za Hrvatsku koji koristi krive inpute te nejasne algoritme producirajući ridikulozne projekcije te dovodi u pitanje integritet cijelog projekta“, napisao je.

“Model predviđa 1500 mrtvih do 1. listopada 2020. godine dok je trenutni broj umrlih 108 (sada već 113). Što je za 14 puta više. Uz to, ako usporedimo susjedne Srbiju i Bosnu i Hercegovinu za koju predviđa broj preminulih za 11 ili pak 5 puta veći nego broj trenutno preminulih”, dodaje.

Uz 1500 smrti, nastavio je Bakić, model se oslanja na rast broja zaraženih na 17 tisuća. Potom pojašnjava kako je prema zadnjim podacima zaraženost (seroprevalencija) u RH oko 2 posto, što implicira stopu smrtnosti zaraženih (IFR – infected fatality rate) od 0,125 posto. Ako bi računali ‘natraške’, Hrvatska bi, dakle, trebala imati 13,6 milijuna stanovnika kako bi se mogle realizirati pretpostavke GIGO modela.

Upozorio je i na neobične podatke koji su uvršteni u izračun pa su primjerice, uzeti zadnji podaci od 20. lipnja kad je bilo 107 mrtvih, a to je broj koji se držao još sedam dana.

U prethodnih 20 dana preminulo je četvero ljudi, napisao je te dodao kako to isto predviđanje pokazuje kako će 2.srpnja preminulih biti 140, a tog je dana zabilježen jedan preminuli.

Na kraju je poručio kako sijanje“ kvazi-eksponencijalnog modela rasta s krivim podacima može proizvesti bilo kakve rezultate te bi modelari trebali provjeravati rezultate…“.

Njegove teze podržao je i Nobelovac, Michael Levitt, koji je ustvrdio kako je doista teško vjerovati onome što nudi IHME UW. A na korištenje je ponudio svoje grafikone koji su projicirali broj zaraženih i umrlih od COVID-19 u Hrvatskoj te je ukratko objasnio kako je situacija u Hrvatskoj prema njihovim izračunima blaga i pod kontrolom.

Levitt se proslavio razvojem multiskalnih modela za kompleksne kemikalije, jedan je od velikih znanstvenika koji su prvi počeli upozoravati kako politika slijepih lockdowna nema previše smisla te je objašnjavao kako kod pandemije SARS-CoV-2 virusa ne gledamo eksponencijalni rast te je, uz to, vrlo precizno predviđao usporavanje rasta broja oboljelih, praćen usporavanjem pa padom broja zaraženih, javlja Jutarnji list.

TUŽNA STATISTIKA KORONAVIRUSA: Preminula je još jedna osoba, a novozaraženo je 86 osoba!


Komentari