Hrvatski učenici opet briljirali na Matematičkoj olimpijadi: Dvije medalje otišle i u MIOC

Hrvatski učenici do 16. godina osvojili su četiri brončane i dvije srebrne medalje na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), a u natjecanju je sudjelovalo 290 učenika iz 59 država, izvijestili su sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Hrvatski su učenici pod nadzorom kamera i mikrofona rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test u prostorijama zagrebačkog PMF-a.

Dobitnici medalja su Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci (srebrna medalja), Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja), Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu (brončana medalja), Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli (brončana medalja), Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu (brončana medalja) i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (brončana medalja).

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje, u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Komentari