Hrvatski strukovni sindikat  u mirnoj povorci za dignitet i dostojanstvo medicinskih sestara i tehničara

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Uz 12. svibnja –  Međunarodni dan sestrinstva.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, zajedno s ostalim sestrinskim udrugama obilježio je Međunarodni dan sestrinstva  12. svibnja. Aktivnosti obilježavanja održavale su se cijeli tjedan  od 07. – 12. svibnja pod sloganom ‘ Sestrinstvo: Glas koji vodi! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo!’.

U okviru obilježavanja Međunarodnog Dana sestrinstva Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara organizirao je mirni prosvjed u Zagrebu na kojemu su se okupile medicinske sestre i tehničari iz cijele Hrvatske. Okupljanje prosvjednika započelo je u 10:00 sati na Glavnom kolodvoru. Oko 11:00 povorka je krenula prema Trgu sv. Marka. Povorka se kretala kroz Prašku ulicu, Trg Bana Jelačića, Radićevu, Zakmardijeve stube, ulicu Dverce, Čirilometodsku sve do Trga sv. Marka.

Osnovni cilj prosvjeda bio je skretanje pozornosti na probleme s kojima se susreću medicinske sestre i medicinski tehničari u obavljanju poslova svog zanimanja.

‘Ovim prosvjedom želimo ukazati na brojne probleme s kojima se medicinske sestre i medicinski tehničari susreću u obavljanju poslova svog zanimanja, od značajnog nedostatka medicinskih sestara, sve većeg broja odlazaka u inozemstvo, neadekvatnih uvjeta rada, najavljivanje privatizacije primarne zdravstvene zaštite i tako dalje.’, poručili su iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koji prosvjeduju za bolje uvjete rada, za vrednovanje obrazovanja, za pravednu i bolju plaću, te za poboljšanje općih uvjeta rada i života i dignitet profesije.

Prema registru Hrvatske komore medicinskih sestara, u Republici Hrvatskoj 2017. godine bilo je 37 584 medicinskih sestara i tehničara, od toga 926 medicinskih sestara u mirovanju zbog rada u inozemstvu, a 1800 zahtjeva/potvrda u tijeku zbog odlaska u inozemstvo. Evidentan je odlazak medicinskih sestara svih razina obrazovanja na rad u inozemstvo u svojim najboljim životnim i stručnim godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prosjek europskih zemalja iznosi 8,7 medicinskih sestara na 1000 pacijenata, dok je Hrvatska ispod tog prosjeka sa 5,8. Potreba za povećanjem broja medicinskih sestara u Hrvatskoj iznosi više od 8000-12000 medicinskih sestara, da bi se postigao europski prosjek (Hrvatski časopis za javno zdravstvo, Vol.7, Broj 28., 7. listopada 2011.). Dosadašnjom prosječnom godišnjom stopom rasta broja medicinskih sestara od 3,4 medicinske sestre/100.000 stanovnika, Hrvatskoj bi trebalo 60 godina, uz uvjet da prosječna godišnja stopa rasta broja medicinskih sestara u Europi uopće ne raste(Hrvatski časopis za javno zdrastvo, Vol.7, Broj 28, 7. listopada 2011).

Moderator prosvjeda bila je Vesna Jurković, koja je u uvodnom govoru čestitala svima Međunarodni dan sestrinstva, te istaknula sve probleme s kojima se danas susreću medicinske sestre i medicinski tehničari.

Govor je održala i predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Anica Prašnjak koja je istaknula:

S čime se sestrinstvo u RH suočava?… Suočava se sa nizom ograničenja: lošim zakonima, pravilnicima, uredbama, nedostatkom strategije razvoja ljudskih resursa u zdravstvu. Unatoč manjkavosti u sustavu zdravstva, medicinske sestre u RH danas imaju visok stupanj kompetencija, stručnih kvalifikacija, puno znanja i puno vještina.‘, rekla je Anica Prašnjak. Nadalje, navela je da su naši obrazovani kadrovi i koncepcija javnog zdravstva Andrije Štampara najdugovječniji ali i najuspješniji hrvatski izvozni proizvod.

Novom mirovinskom reformom ići ćemo u mirovinu sa 67 godina… pitaju li se oni koji zagovaraju tu reformu kako će jedna medicinska sestra sa 65 godina nositi bebe u rađaoni, trčati i nositi pacijente u hitnoj službi, raditi na psihijatriji, kirurgiji…‘, naglasila je Anica Prašnjak.

Na kraju svog govora pozvala je sve mjerodavne koji sjede slijeva i s desna u Saboru i Vladi RH da se ”trgnu” i napokon postanu svjesni da u zdravstvu postoje i medicinske sestre uz sve drugo zdravstveno i ne zdravstveno osoblje sa kojima zajedno dijele isti kruh.


Komentari