Hrvatski novinari i publicisti podržavaju prosvjede za Z1 televiziju: ‘Agencije imaju dvostruke standarde’

Facebook

Izjava voditelja izazvala buru reakcija, a posljedica je gašenje programa.

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) podupiru za danas najavljene legitimne prosvjede braniteljskih udruga protiv odluke Vijeća za elektroničke medije o gašenju programa Z1 televizije, u trajanju od tri dana, a zbog emitiranja emisije Markov trg, 19. siječnja 2016., urednika i voditelja Marka Juriča.

Podsjetimo, Marko Jurič je izjavio: “Zagrepčanima i svima onima koji šeću po Cvjetnom trgu” poručio da budu oprezni pošto se u blizini nalazi “Crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar”.

Vijeće za elektroničke medije je, na sjednici održanoj 22. siječnja 2016. godine, donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1televizija d.o.o. na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg, urednika i voditelja Marka Juriča dana 19. siječnja 2016. Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u 00:00 sati.

HND smatra kako je poruka autora emisije ‘Markov trg’ na Z1 o pravoslavnoj crkvi govor mržnje, dok istovremeno HNiP daje podršku braniteljima i smatra kako su Agencije za elektroničke medije neobjektivne.

HNiP upozorava na pristranost Agencije za elektroničke medije

 

Smatramo da je riječ od opasnom presedanu u povijesti hrvatskih slobodnih medija, jer takva odluka zbog svoje nesrazmjernosti u odnosu na bilo kakvu drugu moguću disciplinsku mjeru, ozbiljno šteti konsolidaciji slobode medija, te potiče cenzuru i auto-cenzuru.

HNiP upozorava na neobjektivnost i pristranost Agencije za elektroničke medije koja primjenjuje dvostruke standarde, imajući u vidu da kao mjerodavno tijelo nije reagirala na mnoštvo neprimjerenih sadržaja koji su se ticali hrvatskog naroda, braniteljske populacije, Domovinskoga rata, Katoličke crkve, obitelji. U tim se slučajevima neprimjereni sadržaji i poruke nažalost još uvijek propuštaju u javnim medijima bez ikakvih sankcija.

Komentari