Hrvatski muzej naivne umjetnosti pripremio bogat program za ovogodišnju Noć muzeja!

HMNU

 

Hvatski muzej naivne umjetnosti je još jednu godinu za redom pripremio bogat program Noći muzeja. Osim uzbudljivog programa pripremili su i nagrade za svakog 50. posjetitelja kao i brojne popuste na muzejska izdanja i suvenire.

13:00 Hrvatski muzej naivne umjetnosti priređuje malu, komornu i kritičku prigodnu izložbu slika Stjepana Ivanca (rođenog 1953. u Kladarama), uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive, i to s djelima uglavnom iz vlasništva Muzeja. On će svoju tehniku demonstrirati posjetiteljima muzeja od 18 do 22 sata. Izložba će se otvoriti u petak 1. veljače 2019. u 13 sati. U predstavljanju izložbe sudjelovat će Mira Francetić Malčić, ravnateljica Muzeja i Vladimir Crnković, autor projekta. Izložba će se sastojati od desetak slika na staklu i crteža, izloženih u zasebnoj dvorani. Ivanec je jedan od posljednjih velikih virtuoza slikanja na staklu, tehnici po kojoj se Hlebinska škola izdvaja ne samo unutar naše nego i svjetske naive. Crteži u tušu dokazuju pak njegovu veliku umješnost i uspješnost i u toj disciplini. Izložba će biti otvorena do 10. veljače 2019. Uz izložbu tiskan je dvojezični, hrvatsko-engleski katalog.

18:00 – 22:00 Hrvatski muzej naivne umjetnosti bit će otvoren za posjetitelje besplatno od 18 do 22 sata. Posjetitelji će moći razgledati stalni postav, s remek-djelima klasika hrvatske naivne umjetnosti: Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Petra Smajića, Ivana Rabuzina, Emerika Feješa, Matije Skurjenija, Dragana Gažija, Martina Mehkeka, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Ivana Lackovića, Slavka Stolnika i drugih.

U povodu ovogodišnje teme Noći muzeja 2019., „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, u prostoru će biti razmješteni interaktivni tableti. Na njima će posjetitelji dobiti više informacija o klasicima naivne umjetnosti i njihovim djelima. S pomoću edukativne multimedijalne prezentacije aplicirane na tabletima omogućit će se pregledavanje, upoznavanje i istraživanje naive i u virtualnom prostoru. Tako će se produbiti i obogatiti iskustvo upoznavanja naivne umjetnosti, njezinih predstavnika i njihovih opusa u kontekstu nacionalne i svjetske umjetnosti.


Komentari