Hrvatski institut Oikon postaje studijski centar za geoinformatiku

Press

Geoinformatika je većini nepoznanica. Iako se iz naziva može zaključiti da kombinira informatiku i geografiju, većina ne zna čime se točno bavi i čemu služi. No, koristimo ju svi, i to svakodnevno, a da toga nismo niti svjesni.

Google karte, Facebook, javna uprava, taxi aplikacije, prikaz voznog reda na tramvajskim ili autobusnim stajalištima, mobilne aplikacije za plaćanje parkinga, vremenska prognoza, stanje u prometu, Internet stvari (IoT) … samo su neki od sustava koji koriste geoinformatiku.

Geoinformatičke tehnologije uključuju geografski informacijski sustav (GIS), globalni pozicijski sustav (GPS) i daljinska istraživanja. GIS se koristi za upravljanje prostornim podacima, odnosno za analiziranje, uređivanje i prikazivanje tih podataka, a područja u kojima se koristi su zaista mnogobrojna. Gotovo da nema industrije koja ga ne koristi: od
poljoprivrede, ekologije, preko prometa, ekonomije, do policije i turizma.

Prostorni su podaci danas osnova skoro svakog ozbiljnijeg sustava poslovanja. Potreba za njima raste iz dana u dan, a s njom raste i potražnja za stručnjacima na tom području.

Nakon što je austrijsko sveučilište nedavno odabralo hrvatski institut Oikon za partnera, Hrvatska i još osam zemalja Jugoistočne Europe dobile su studijski centar UNIGIS Zagreb.
Novi studijski program započet će u ožujku 2020., a prijave su već otvorene.

UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru.”

Dalibor Hatić, direktor Oikona, je dodao: „Činjenica da je Oikon postao UNIGIS studijski centar za devet zemalja i ulazna točka za studente iz ove regije, dokaz je da smo prepoznati kao vrijedan partner s vještinama i znanjem na području daljinskog istraživanja i GIS-a. Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog novog partnerstva i veselimo se prijavi novih studenata“.


Komentari