‘Hrvatska u malom’: Grad raspisao natječaj za ‘muzej na otvorenom’ nakon 10 godina

Foto: Facebok/ Milan Bandić 365

“Ovo je najbolji projekt koji smo u zadnjih deset godina mogli iznjedriti”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić 10. studenoga 2009. kad je predstavljen projekt “Hrvatska u malom”, tada novi tematski park u Novom Zagrebu uz Islandsku ulicu i Aveniju Većeslava Holjevca kojim su svaka hrvatska županija i grad Zagreb dobili priliku predstaviti svoje osobitosti i vrijednosti.

Prije deset godina najavio je, sjetit će se oni koji obećanja ne zaboravljaju, veleban projekt Hrvatske u malom, koji je na ledinu uz Većeslava Holjevca, otprilike nasuprot današnjem Podbrežju, trebao smjestiti svaku od županija Lijepe Naše kako bi se Zagrepčane u tom “muzeju na otvorenom” stalno podsjećalo na ljepote domovine, a i educiralo o povijesti i kulturi naše zemlje.

Podsjetimo, jer 2009. nije baš iza ugla, svaka od županija trebala je na raspolaganju imati 5000 kvadrata na kojima bi predstavila nešto karakteristično za sebe, a na prezentaciji u Gradskoj upravi rečeno je tada da će, primjerice, Zagreb predstavljati Jelačićev trg, koji je trebao biti izveden u malom, predstavnik Primorsko-goranske županije trebao je biti ornitološki rezervat Beli s Cresa, dok je, primjerice, Istarsku trebala predstavljati svojevrsna projekcija Motovuna.

Ukupno, sve se trebalo smjestiti na 12 hektara i koštati, kako je tada rekao Bandić, “ništa”.

EDeset godina nakon toga, jučer, napokon je za “Hrvatsku u malom” raspisan natječaj kojim se traži idejno arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno rješenje za taj tematski park u plavoj potkovi okružen Islandskom, Holjevčevom i Vatikanskom. Obujam, vidljivo je sad iz projektnog natječaja, na kojem bi park trebao biti smanjen je pa bi se u prvoj fazi trebalo graditi na 4,2 hektara, dok ostalih 6,4 pripadaju tzv. “drugoj zoni” ili “anketnoj”, na kojoj je tek “potrebno ispitati mogućnosti faznog širenja vanjskih eksponata tematskog parka te zone rekreacije”.

A ono što će zaista niknuti na 4,2 hektara jest “pet izložbenih podsklopova s paviljonskom izgradnjom koji će predstavljati pet karakterističnih regija sa svojim graditeljskim karakteristikama (Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Gorska Hrvatska, Sjeverno hrvatsko primorje, Južno hrvatsko primorje), a šesti je namijenjen smještaju centra za posjetitelje”.

Planirano je izlaganje ponajprije dislociranih originalnih građevina koje su reprezentativne za hrvatsku tradicijsku graditeljsku baštinu i/ili eventualno faksimili kad dislokacija nije moguća – piše u natječajnoj dokumentaciji u kojoj se navodi da je to područje na koje dolazi i podzemna garaža.

Projektiranje cijele Hrvatske u malom, koja će se uglavnom, dakle, sastojati od tradicijskih kuća u kojima će biti i svi tradicionalni predmeti, stajat će 3,4 milijuna kuna. U centru za posjetitelje, prema natječajnoj dokumentaciji, planirani su interaktivni podovi, čarobna ogledala, informativni ekrani, piše Večernji.hr.

Komentari