Hrvatska morala odbiti donirane organe jer ‘Franjo Tuđman’ noću nije radio

FOTO: Facebook / Zračna luka - Zagreb Airport

Više organa iz inozemstva koji su bili donirani putem organizacije Eurotransplant Hrvatska je morala odbiti zbog nemogućnosti polijetanja/slijetanja zrakoplova iz zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” u noćnim satima u prvim mjesecima nakon njezina otvaranja, piše Večernji.

Ovu informaciju potvrdili su liječnici, pacijent koji je zbog toga tada ostao bez organa koji mu znači život, a potom i Ministarstvo zdravstva. Ova situacija riješena je  zahvaljujući apelu pojedinih liječnika koji su kontaktirali i alarmirali Ministarstvo zdravstva nakon što su morali odbiti donirane organe nekoliko puta. Zatim je uslijedila zajednička akcija s Ministarstvom prometa.

Problemi s noćnim radom nove zračne luke, podsjetimo, postali su javni kad se zrakoplov iz Dubrovnika lanjskog lipnja zbog lošeg vremena vratio u Zagreb, no iza ponoći nije bilo moguće primiti ga te je preusmjeren na rimski aerodrom. Agencija za civilno zrakoplovstvo utvrdila je tada propust Zračne luke, odnosno kršenje Zakona o zračnom prometu i sankcionirala Zračnu luku “Franjo Tuđman”.

Tada je postalo jasno kako “Franjo Tuđman”  nakon 22 sata nema sve osigurane propisane uvjete, poput vatrogasne zaštite, da može primiti sve tipove zrakoplova, ali i da nije točno definirano koje tipove zrakoplova mora moći primiti i u noćnim satima, a postavlja se pitanje koliko je doniranih organa moralo biti odbijeno prvih mjeseci nakon otvaranja nove Zračne luke.

 


Komentari