Hrvatska liječnička komora izrazila žaljenje ‘zbog traumatičnih iskustava koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja’

Pixabay

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u ponedjeljak žaljenje zbog i najmanjeg traumatičnog iskustva koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja, a posebno u povodu nedavnih medijskih napisa o iskustvima pacijentica vezanih uz reproduktivno zdravlje.

Glede javnog iznošenja medicinskih podataka od liječnika ili medija bez prethodne suglasnosti pacijenta, upozoravamo na Kodeks medicinske etike i deontologije te obvezu čuvanja liječničke tajne, kao i zakonske propise koji to reguliraju, navodi se u priopćenju.

>>> Predstavnice udruge Roda u Ministarstvo zdravstva donijele 400 potresnih priča iz hrvatskih bolnica

Iz HLK-a poručuju kako je u zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 620 liječnika, među kojima najviše anesteziologa, a Komora je tijekom stručnih nadzora utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama i prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati.

Samo u zadnje tri godine proveden je stručni nadzor anesteziologije u 11 bolnica, te je utvrđen nedostatak čak 63 anesteziologa, tj. toliko ih nedostaje da bi se ispunile odredbe Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.


Kada nisu zadovoljeni minimalni, teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim uvjetima u hrvatskom zdravstvu, kažu u Komori i dodaju kako je s njihovim saznanjima upoznato i Ministarstvo zdravstva.

>>> #PrekinimoŠutnju: Potresne priče žena iz hrvatskih bolnica

Napominju kako hrvatsko zdravstvo, unatoč kadrovskom, financijskom i organizacijskom deficitu, počiva prije svega na stručnosti, humanosti, entuzijazmu i empatiji, ali i samoprijegoru te odricanju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalih djelatnika u zdravstvu.

Nadamo se kako spomenuta pojedinačna iskustva neće zasjeniti svakodnevne uspješne rezultate našeg zdravstva, kao i postignuća hrvatske medicinske struke u različitim djelatnostima, poput transplantacijske medicine, invazivne kardiologije, radiologije i dr. u kojima se možemo uspoređivati sa samim svjetskim vrhom, stoji u priopćenju.

HLK stoga poziva sve dionike zdravstvenog sustava, od liječnika do pacijenata, na etičnost, objektivnost i profesionalizam kako ne bi došlo do daljnjeg narušavanja povjerenja u njihovom međusobnom odnosu, koje je prijeko potrebno za uspješno liječenje svakog bolesnika.

>>> Zastupnica Mosta Ninčević – Lesandrić: ‘Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo’

Komentari

loading...
-->